ERKENEZ ÇAYINDA (KAHRAMANMARAŞ) SÜT ÜRÜNLERİ, BOYA VE TEKSTİL FABRİKALARI ATIK SULARINDA KAYNAKLANAN AĞIR METAL KİRLİLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - VANLI, ECE (Fırat Üniveristesi, 2017)
Akdeniz Bölgesi'nin Adana Bölümü'nde yer alan Kahramanmaraş, hızla büyüyen ve gelişen bir şehrimizdir. Şehrin özel konumu nedeniyle endüstri alanları daha çok akarsuların da içerisinde bulunduğu bölgede yoğunlaşmıştır. Evsel ve endüstriyel atıkların akarsulara bırakılması, akarsularda aşırı kirlenme yapmaktadır. Bu çalışmada, belirlenen fabrikaların atık sularında bazı fizikokimyasal parametrelerin (sıcaklık, pH, çözünmüş oksijen, elektriksel iletkenlik) ve bazı ağır metal (demir, bakır, çinko, krom, kadmiyum, kobalt, nikel ve kurşun) birikiminin Erkenez Çayı (Kahramanmaraş)'nın su kalitesi üzerinde etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Erkenez Çayı'nda çeşitli bölgelerinde belirlenen yedi farklı istasyondan mevsimlik periyotlar halinde Temmuz 2012- Nisan 2013 tarihleri arasında 4 kez su örnekleri alınmıştır. Fiziksel parametrelerin ölçümleri pHmetre ve oksijenmetre ile, ağır metal analizleri ise ICP cihazı ile yapılmıştır. Alınan su örneklerinde ortalama sıcaklık değerleri 7,5-24,7 °C arasında, ortalama pH değerleri 3,63-5,9 arasında, ortalama oksijen değerleri 3,63-5,9 mg/L arasında ve ortalama elektriksel iletkenlik değerleri ise 240-595 µS/cm arasında ölçülmüştür. Suda ölçülen ağır metallerden Fe, Cu, Zn, Cr, Ni, Cd her mevsimde 4., 5., 6. ve 7. istasyonlarda tespit edilirken, 1., 2. ve 3. istasyonlarda herhangi bir ağır metal tespit edilememiştir. As ve Hg bütün mevsimlerde cihazın ölçüm duyarlılığının altında kaldığından tayin edilememiştir.

Kahramanmaraş, located in the Adana Division of the Mediterranean Region, is a rapidly growing and developing city. Due to the special location of the city, the industrial areas are mostly concentrated in the region where the rivers are located. Leaving domestic and industrial wastes to rivers causes excessive pollution in rivers. In this study, some physicochemical parameters (temperature, pH, dissolved oxygen, electrical conductivity) and some heavy metals (iron, copper, zinc, chromium, cadmium, cobalt, nickel and lead) accumulation in the wastewater of the determined factories were determined by using the Erkenez Stream (Kahramanmaraş) It is aimed to investigate the effect on water quality. Four water samples were taken between July 2012 and April 2013 in seasonal periods at seven different stations determined in various regions of Erkenez Stream. Physical parameters were measured by pH meter and oxygen meter, heavy metal analysis by ICP device. The average temperature values of the drinking water samples are between 7,5-24,7 ° C, the average pH values are between 3,63-5,9, the centering oxygen values are between 3,63-5,9 mg / L and the average electrical conductivity values are 595 Measured between 240 ?S/cm. Fe, Cu , Zn, Cr, Ni and Cd from heavy metals measured in water were detected in 4., 5., 6. and 7. stations in all seasons, while no heavy metal could be detected at stations 1, 2 and 3. As and Hg can not be determined in all seasons because they are below the sensitivity of the device.
Research on heavy metal pollution during waste water products, paints and textile factories in Erkenez river (Kahramanmaras)
Keywords: Su Ürünleri