Yüksek gerilim izolatörlerinde kirlenme atlamasının dinamik ark modeli - Cebeci, Mehmet; Aydoğmuş, Zafer (My University, 2000)
Tüm dünyada elektrik enerjisine olan \"talebin artması, büyük miktarlarda elektrik gücünün uzak mesafelere iletilmesini zorunlu kılmıştır. Bunun sonucu olarak üretim ve iletimde yeni problemler ortaya çıkmıştır. İletim problemlerinin en önemlilerinden birisi, elektriksel yalıtımın sağlanmasıdır. Yüksek gerilimde (YG) kullanılan izolatörlerin performansı, özellikle atmosferik kirlenmeler nedeniyle azalmakta iletim hatlarında çeşitli arızalar meydana gelmektedir. İzolatör yüzeyinde kısmi deşarjların oluşması deşarjların zamana bağlı olarak yayılması, kirli izolatör yüzeyinden kaçak akımın artmasına ve olayın yüzeysel atlama ile sonuçlanmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada, YG izolatörlerinde yüzeysel kirlenmelerden meydana gelen atlama olayı için yeni bir model geliştirilerek izolatörler üzerinde yapılan performansı iyileştirme çalışmalarına katkı sağlanması amaçlanmış ve bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Program sonuçları, Sonlu Elemanlar Yöntemini (SEY) kullanan ANSYS paket programı sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Bilgisayar Bilimleri; Teori ve Metotlar