Sosyal aylaklık üzerine ampirik bir araştırma - Demir, Yeter Uslu; Çavuş, Mustafa Fedai; Demirel, Erkan Turan (My University)
Nowadays, each business which targets achievement have to trust and be generous towards its employees. It is proven in researchs that employees cooperation and solidarity are compulsary for the company's success. Also, business success depend on employees share the same target and complement each other. To prevent social idleness as a result of team works take part a lot more in business, is a necessity for executives. Social idleness is the effort of individuals as a member of a group is less than the effort of individuals as individualy. The results of researchs demonstrate that social idleness is a social disease might form negative consequences for individuals, social institutions and society . Günümüzde başarıyı hedefleyen her işletme, çalışanlarına güvenmek ve çalışanlarına karşı cömert olmak durumundadır. Çalışanlar arasındaki işbirliği ve dayanışmanın, işletmenin başarısı için zorunlu olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmaktadır. İşletmenin başarısı aynı zamanda çalışanların aynı hedefi paylaşmalarına ve birbirlerini tamamlamalarına bağlıdır. Nitekim ekip çalışmalarının işletmelerde çok daha fazla yer tutması sonucunda sosyal aylaklığın önüne geçmek yöneticiler açısından zorunluluk arz etmektedir. Sosyal aylaklık, grup üyesi olarak harcanan çabanın bireylerin tek tek harcayacağı çabadan daha az olmasıdır. Sosyal aylaklığın yapılan araştırmalar sonucunda, bireyler, sosyal kurumlar ve toplumlar için olumsuz sonuçlar oluşturabilecek bir sosyal hastalık olduğu ortaya konulmuştur.

Günümüzde başarıyı hedefleyen her işletme, çalışanlarına güvenmek ve çalışanlarına karşı cömert olmak durumundadır. Çalışanlar arasındaki işbirliği ve dayanışmanın, işletmenin başarısı için zorunlu olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmaktadır. İşletmenin başarısı aynı zamanda çalışanların aynı hedefi paylaşmalarına ve birbirlerini tamamlamalarına bağlıdır. Nitekim ekip çalışmalarının işletmelerde çok daha fazla yer tutması sonucunda sosyal aylaklığın önüne geçmek yöneticiler açısından zorunluluk arz etmektedir. Sosyal aylaklık, grup üyesi olarak harcanan çabanın bireylerin tek tek harcayacağı çabadan daha az olmasıdır. Sosyal aylaklığın yapılan araştırmalar sonucunda, bireyler, sosyal kurumlar ve toplumlar için olumsuz sonuçlar oluşturabilecek bir sosyal hastalık olduğu ortaya konulmuştur.
Bildiri - Yayımlanmamış
Keywords: Sosyal aylaklık; Siber aylaklık; Sanal kaytarma