TELEVİZYON DİZİLERİNDE ÜRÜN YERLEŞTİRME PERSPEKTİFİNDEN GÖRSEL OKURYAZARLIK BECERİLERİ: ELAZIĞ ÖRNEĞİ - SAĞMEN, AYSEL (Fırat Üniveristesi, 2013)
Günümüzde kitle iletişim araçlarından televizyon, tüketiciye ulaşma noktasında etkin olarak kullanılmaktadır. Televizyondan, tüketiciye ulaşmada en etkili yol dizilerdeki ürün yerleştirme reklamlarıdır. İletişim araçlarının ve markaların çoğalmasıyla birlikte tüketiciler yoğun bir mesaj trafiğine maruz kalmaktadır. Doğal olarak tüketiciler bu durumdan kaçmaya çalışmaktadır. Buna bağlı olarak reklamcılar, mesajlara duyarsız kalan tüketicinin dikkatini çekebilmek amacıyla mesajlarını sürekli ve etkili bir şekilde iletebilecekleri farklı iletişim stratejileri bulmaya yönelmişlerdir. Dolayısıyla televizyon dizilerinde ürün yerleştirme uygulamasını başlatarak ürünü fark ettirmeden öne çıkarmaktadırlar.Bu çalışma televizyon reklamcılığında yeni bir dönemi başlatan dizilere ürün yerleştirme uygulamaları ve bu noktada tüketicilerin farkındalık duygusunu geliştirmesi açısından görsel okuryazarlık becerilerini ortaya koymayı amaçlamıştır. Çalışmanın birinci ve ikinci bölümünde televizyon ve reklamın tarihsel gelişimine yönelik teorik bilgilere yer verilirken, üçüncü bölümde görsel okuryazarlık kavramının araştırılması ve popüler dokuz dizinin izlenerek ürün yerleştirme oranlarının belirlenmesi yolu izlenmiştir. Son bölümde ise yapılan alan araştırmasıyla veriler tablolaştırılmış ve alan araştırmasının sonuçları ortaya konulmaya çalışılmıştır.Anahtar Kelimeler: Televizyon, Diziler, Reklam, Ürün Yerleştirme, Görsel Okuryazarlık

Today, using the mass media, especially television is to reach the consumer. Television, the most effective way to reach consumers through the advertisements are arrays. Means of communication and the proliferation of brands with the consumers remain connected to heavy message traffic. Naturally, consumers try to avoid this situation. As a result, advertisers, in order to attract the attention of consumers who were insensible to topics in posts can transmit continuously and effectively tended to find different communication tactics and strategies. Therefore, implementation of product placement in television series highlight the fact launching the product without notice.This study started a new era in television serials of product placement advertising practices and to develop a sense of awareness at this point in terms of consumers' visual literacy skills, aimed to reveal. In another aspect the window of visual literacy television series advertisement issue discussed. The first and the second part of the study, theoretical information is given to the historical development of television and advertising, in the third section the concept of visual literacy research and popular way to determine the rate of nine series were followed by monitoring product placement. In the last section the results of the field research data tabulated and field research were put forward.Key Words: Television, arrays, advertising, product placement, visual literacy
Television series product placement perspective visual literacy skills: Example Elaziğ
Keywords: Radyo-Televizyon; İletişim Bilimleri