Sarımsak yağının plazma, eritrosit ve eritrosit membranı total lipid, kolesterol ve fosfolipid düzeyleri ile eritrosit membranı fosfolipid fraksiyonları üzerine etkileri - Kocabatmaz, Mehmet; Durgun, Zafer; Keçeci, Tufan; Eryavuz, Abdullah; Keskin, Ercan (My University, 1995)
Araştırmada yetişkin, sağlıklı 30 adet köpek kullanıldı. Köpekler,rastgele, 10 köpekten oluşan üç gruba ayrıldı, l. grup kontrol olarak değerlendirildi. II. grup 9 hafta boyunca (hiperkolesterolemi periodu) % 0.5 oranında kolesterol içeren rasyonla beslendi. III. grup 9 haftalık hiperkolesterolemi periodunun 6 haftası süresince % 0.5 oranında kolesterol içeren rasyonla beslenirken, son üç haftada bu gruptaki her hayvana aynı rasyona ilaveten günde 300 ul sarımsak yağı ( 100g sarımsağa eşit ) yedirildi. Bütün gruplardan hiperkolesterolemi periodu öncesi, bu periodun 6. haftası ve sarımsak yağı uygulanan 3 haftalık sürenin sonunda ( hiperkolesterolemi periodunun 9.haftası) kan örnekleri alındı. Altı hafta boyunca kolesterollü dietle beslenen hayvanlarda (grup II ve III) plazma total lipid, kolesterol ve fosfolipid düzeyleri l. gruba göre önemli oranda arttı ( p< 0.05 ). Bu artışlara paralel olarak eritrosit ve eritrosit membranında aynı parametrelerde önemli artışlar ( p< 0.05 ) kaydedildi. III. gruba sarımsak yağı uygulamasından sonra bu gruptaki plazma, eritrosit ve eritrosit membran lipidlerî II. gruba göre önemli oranda ( p< 0.05 ) azalırken, bir önceki döneme göre hafif bir düşüş kaydetti. Sarımsak yağı uygulanan III. grupta plazma, eritrosit ve eritrosit membranı fosfolipid düzeyleri kolesterol miktarına paralel olarak artmasına rağmen, eritrosit membranı fosfolipid fraksiyonlarının oranları önemli değişimler göstermedi. Sonuç olarak II. ve III. grupların karşılaştırılması sarımsak yağının kan lipidleri üzerine düşürücü etkiye sahip olduğunu ve beslenmeye bağlı hiperlipidemiyi önlediğini göstermektedir.
01.12.1995
Keywords: Biyoloji; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Veterinerlik