Hz. İSA ve TARİHSEL YAŞAMIN BİLGİ KAYNAKLARI - Has, Kenan (Fırat University, 2000)
Hz. İsa, tarihsel bir şahsiyet olarak, yaşarnı üzerinde en çok yorum yapılan peygamberlerin başmda gelmektedir. Bu konuda geçmişten gelen, günümüzde de devam eden yorumlar bazı nüanslarla veya birbirinden farklı boyutlada güncelliğini devam ettirmektedir. Hz. İsa hakkında getirilen yorumlar en azından çıkış noktası itibariyle birbirlerinden farklı argüınanlar taşımaktadır. Özellikle Hz. İsa'nın Tanrısal yapısı olup olmadığı veya onun sadece bir peygamber oluşu gibi hususlar Hıristiyan ve İslam alimlerini yıllarca karşı karşıya getirmiştir. Yine Hıristiyan dünyasındaki ifadesiyle'İsa'nın ikinci gelişi' isıanı dünyasındaki yaygın söylemiyle 'Nüzfil-ü İsa' 1 konusu başlı başına bir tartışma konusu olınuş ve tarihsel süreç içerisinde tartışılmıştır.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları