ORTOPEDİK ENGELLİ BİREYLERİN BOŞ ZAMAN FAALİYETLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: BİNGÖL ÖRNEĞİ - KALKAN, NİLÜFER (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışma, ortopedik engelli bireylerin boş zaman faaliyetlerine odaklanmaktadır. Nitel araştırma yöntemiyle tasarlanan bu çalışmada Bingöl ilinde yaşayan 20 ortopedik engelli birey ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Çalışmada ortopedik engelli bireylerin boş zaman algısı, boş zaman faaliyetlerinin çeşitliliği ve tercihleri, boş zaman değerlendirmede ailenin etkisi, boş zaman ve sosyal dışlanma gibi temalar ele alınmıştır. Araştırma sonucunda, ortopedik engelli bireylerin boş zaman faaliyetlerini değerlendirirken birtakım sorunlarla mücadele etmek zorunda kaldıkları tespit edilmiştir. Bu sorunlar sosyal dışlanma, kamusal alanda erişilebilirlik, başka bir bireye bağımlı olmak, kendilerine yönelik negatif algıları olarak saptanmıştır. Anahtar Kelimeler; Engellilik, Ortopedik Engelli, Boş Zaman, Bingöl

This study focuses on the leisure activities of individuals with orthopedic disabilities. In this study, designed using a qualitative research method, in-depth interviews were conducted with 20 individuals with orthopedic disabilities living in the Bingöl province. The study addresses themes such as the leisure perception of individuals with orthopedic disabilities, the diversity and preferences of leisure activities, the influence of family in leisure time utilization, and themes like leisure and social exclusion. As a result of the research, it was found that individuals with orthopedic disabilities face certain challenges when evaluating their leisure activities. These challenges were identified as social exclusion, accessibility in public spaces, dependency on another individual, and negative perceptions directed towards them. Keywords; Disability, Orthopedic Disabled, Leisure, Bingöl
A research on the leather time activities of individuals with orthopedic disabled: The case of Bingol
Keywords: Sosyoloji