Pamuk yağı metil esteri ile dizel yakıtı karışımının bir dizel motoru performansına etkisi - İlkılıç, Cumali; Yücesu, H. Serdar (My University, 2002)
Teknolojinin gelişmesiyle beraber motorlu taşıtların sayısı da artmaktadır. Bu araçların yakıt problemi de araç sayısına bağlı olarak artış göstermektedir. Bunun için çeşitli alternatif yakıtların kullanılması için çalışmalar yapılmaktadır. Dizel motorlarında alternatif yakıt olarak çeşitli bitkisel yağlar denenmektedir. Tercih edilen yağlardan biri de pamuk yağıdır. Pamuk yağı üretiminin kolay olması ve bol yetiştirilmesi, bazı özelliklerinin de dizel yakıtına yakın olması bu yağın kullanılabilirliğini sağlamaktadır. Pamuk yağının kullanımını sınırlayan özelliği viskozite ve yoğunluğunun yüksek olmasıdır. Yüksek viskoziteden dolayı püskürtme zorlukları ortaya çıkmakta ve iyi bir atomizasyon sağlanamamaktadır. Buna bağlı olarak da iyi bir yanma elde edilememektedir. Yapılan bu çalışmada pamuk yağı metil esterine dönüştürülmüştür. Viskozitesi dizel yakıtına yaklaşan pamuk yağı metil esteri, hacimsel olarak çeşitli oranlarda dizel yakıtı ile karıştırılmıştır. Elde edilen karışımlar tek silindirli, dört zamanlı, hava soğutmalı ve direkt püskürtmeli bir dizel motorunun değişik devirlerinde denenmiş ve motor performans değerleri ölçülmüştür. Bu değerler dizel yakıtı kullanımında elde edilen değerlerle karşılaştırılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda pamuk yağı metil esteri karışımının dizel yakıtına yakın güç ve moment verdiği, kirletici miktarında da bir düşüş gözlenmiştir. Sonuçta pamuk yağı metil esterinin dizel yakıtı ile karışımının bir dizel motorunda dizel yakıtına alternatif olarak kullanılabileceği ortaya çıkmıştır.
Keywords: Enerji ve Yakıtlar