ALKOL BAĞIMLILARINDA KARACİĞER DİFFÜZYON MR GÖRÜNTÜLEME BULGULARI - ÖKÇESİZ, İZZET (Fırat Üniveristesi, 2016)
Alkol kullanımının, başta karaciğer hastalıkları olmak üzere, ölümle sonuçlanabilen çok sayıda patolojik tablo ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Alkol kullanımı, karaciğerde fibrozis gelişimini tetikleyerek, alkolik hepatitten, karaciğer sirozu ve hepatosellüler kansere kadar geniş bir hastalık spektrumuna neden olabilmektedir. Bu çalışmada amacımız, alkol kullananların ve sağlıklı gönüllülerin, karaciğer diffüzyon ağırlıklı MR görüntüleme ile elde olunan ADC değerlerini karşılaştırarak, olası erken dönem karaciğer hasarının ADC değerleri ile olan ilişkisini araştırmaktır. Çalışmamıza, aşırı alkol kullanımı öyküsü bulunan 30 olgu ve 25 sağlıklı gönüllü kabul edildi. Tüm olguların biyokimyasal parametreleri ve tam kan sayımı için kan numuneleri alınarak, karaciğer diffüzyon ağırlıklı MR çekimi yapıldı. Aşırı alkol kullanımı öyküsü bulunan 19 olgu ve 20 sağlıklı gönüllü çalışmaya dâhil edildi. İki grup arasında diffüzyon ağırlıklı görüntüleme ile elde edilen ortalama ADC değerleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık izlenmemekle birlikte, alkol kullanımı öyküsü bulunan grubun yüksek b değeri (b 1000) ile elde edilen ortalama ADC değerleri, kontrol grubuna göre daha düşük bulunmuştur (p=0,47). İki grup arasında biyokimyasal parametreler açısından anlamlı farklılık izlenmemekle birlikte, iki grupta da karaciğer ADC değerleri; INR ile pozitif korelasyon, GGT ve ALP değerleri ile negatif korelasyon göstermekteydi(sırasıyla r= 0,002, r= -0,007, r= -0,049). Sonuç olarak; diffüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntülemenin, alkol kullanımının tetiklediği karaciğer fibrozisini saptamada ve takibinde kullanılabilecek noninvaziv bir görüntüleme yöntemi olduğunu düşünmekteyiz. Anahtar Kelimler: alkol, karaciğer, diffüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme

Alcohol consumption is known to be associated with many pathological conditions, especially in liver disease, which can result in death. Alcohol consumption can cause a wide spectrum of diseases as, alcoholic hepatitis, liver cirrhosis and hepatocellular cancer by inducing liver fibrosis. The aim of this study, investigate the relationship with liver ADC values and potential early stage liver injury by comparing the values of the ADC obtained by liver diffusion-weighted MR imaging with alcoholics and healthy volunteers. In our study, we accepted 30 individuals with a history of excessive alcohol consumption and 25 healthy volunteers. In all cases, blood sampled for biochemical parameters and complete blood count and liver diffusion-weighted MR imaging was performed. In our study, 19 individuals with a history of excessive alcohol consumption and 20 healthy volunteers were included. Although statistically not significant difference between two groups, mean ADC values obtained by high b value (b 1000) diffusion-weighted imaging in alcoholics were lower than the control group(p= 0,47). Although no significant difference was observed between the two groups in terms of biochemical parameters; liver ADC values in both groups, positively correlated with INR, negatively correlated with GGT and ALP values(r= 0,002, r= -0,007, r= -0,049 respectively). As a result; we think that diffusion-weighted magnetic resonans imaging is a noninvasive imaging technique that can be used for detection and follow-up of liver fibrosis inducing by alcohol consumption. Keywords: alcohol, liver, diffusion-weighted magnetic resonans imaging
Liver diffusion MR imaging findings in alcohol addicts
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp