SÜRTÜNME KARIŞTIRMA KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLMİŞ ALÜMİNYUM ALAŞIMLARININ MİKROYAPI VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI. - BÜYÜKARSLAN, SEDAT (Fırat Üniveristesi, 2006)
Sürtünme karıştırma kaynak yöntemi, ilerleyen teknoloji ile birlikte gelişimi sürekliolarak devam eden ve kaynak dünyası içinde, alüminyum ve alaşımlarının kaynağı için yaygınbir biçimde kullanılmakta olan bir katı hal kaynak yöntemidir.Bu çalışmada, ET AL-3 alüminyum alaşımı, farklı işlem parametreleri kullanılaraksürtünme karıştırma kaynak yöntemi ile birleştirilmiştir. Sürtünme karıştırma kaynakyönteminin temel parametreleri olan devir sayısı, ilerleme hızı ve sürtünme elemanı uçgeometrisinin mikroyapı ve mekanik davranışlar üzerine olan etkisi deneysel olarakaraştırılmıştır. Çalışmanın 1. bölümünde giriş yapılmış, 2. bölümünde alüminyum vealaşımları tanıtılmış, 3. bölümünde alüminyum alaşımlarında kullanılan kaynak yöntemlerindenbahsedilmiş, 4. bölümünde sürtünme karıştırma kaynağı hakkında geniş bilgiye yer verilmiş, 5.bölümde literatürde yapılan çalışmalardan ve bu çalışmanın amacından bahsedilmiş, 6.bölümde deneysel çalışmalar sunulmuş, 7. bölümde deney sonuçları irdelenmiştir.Sonuç olarak, ET AL-3 alüminyum alaşımının sürtünme karıştırma kaynağı ilebirleştirilmesinde, uygun devir sayısı ve ilerleme hızı kombinasyonlarında kaynak kalitesiniartırmak mümkün olabilmektedir.Anahtar kelimeler: Sürtünme, sürtünme karıştırma kaynağı, alüminyum alaşımları, katı halkaynak yöntemi
The investigation of microstructure and mechanical properties of friction stir welded aluminium alloys.
Keywords: Metalurji Mühendisliği