Skafoid Kırıklarında Perkütan ve Açık Cerrahi Sonuçlarının Değerlendirilmesi - Gürbüz, Mustafa Ümit; Demir, Sukru; Key, Sefa; Yılmaz, Erhan; Gürger, Murat; Önce, Gökhan (My University, 2021)
Amaç: Kliniğimizde farklı endikasyonlar ile skafoid kırıkları için uygulanan operasyonların sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlandı.\rGereç ve Yöntem: Çalışmaya Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde skafoid kırığı nedeni ile opere edilmiş 47 hasta dahil edildi. Cerrahi teknik, kırık\rlokalizasyonu ve sigara kullanımının kaynama ve el bileği klinik skoru üzerine etkileri değerlendirildi.\rBulgular: Kırık anatomik lokalizasyonlarına göre 5 (%10,6) hastada distal kutup kırığı, 32 (%68,1) hastada bel kırığı, 10 (%21,3) hastada proksimal\rkutup kırığı mevcuttu. Kırığın anatomik bölgelerine göre MAYO skorları incelendiğinde distal kutup bölge kırıkları mükemmel-iyi, bel bölgesi\rkırıkları iyi, proksimal kutup kırıkları ise iyi-orta olarak değerlendirildi. Sigara içen hastaların MAYO skorlarında düşüş görüldü. p <0,05. Uygulanan\rcerrahi prosedürlere göre MAYO skorları arasında anlamlı ilişki bulunamadı.\rSonuç: Akut kırıklarda özellikle nondeplase stabil kırıklarda perkütan cerrahi yöntem tercih edilebilir ancak açık cerrahi ile klinik skorlama açısından\ranlamlı fark izlenmedi. Kırık lokalizasyonunun klinik skor açısından önemli olduğu ve sigara kullanımının kaynamayı olumsuz etkilediği tespit edildi.
Keywords: Patoloji; Ortopedi