Sınıf Öğretmenlerinin Özyeterlik Düzeyleri - Gökyer, Necmi; Cirit, Didem Karakaya (My University, 2018)
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin özyeterlik düzeylerinibelirlemektir. Bu araştırma anlık tarama modelindedir. Araştırmanınevrenini, 2017-2018 eğitim öğretim yılında, Elazığ Milli EğitimMüdürlüğü’ne bağlı ilkokullarda görev yapan toplam 2200 sınıf öğretmenioluşturmaktadır. Örneklemini ise, basit tesadüfi örnekleme yolu ilebelirlenen toplam 269 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veritoplama aracı olarak, Orijinali Tschannen-Moran ve Hoy (2001) tarafındangeliştirilen ve Çapa, Çakıroğlu, Sarıkaya (2005) tarafından Türkçe’yeuyarlanan “Teachers’ Sense of Efficacy Scale” (Öğretmen Öz-YeterlikÖlçeği) kullanılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin özyeterlik düzeyleri, sınıfyönetimine yönelik özyeterlik alt boyutunda, öğrenci katılımına yöneliközyeterlik alt boyutunda ve ölçeğin tamamında oldukça yeterli düzeyindeiken, öğretim stratejilerine yönelik özyeterlik alt boyutunda ise aynıdüzeyde olmasına rağmen daha yüksektir. Cinsiyet, eğitim düzeyi veöğretmenlerin çalıştıkları yerleşim yeri değişkenlerine göre, sınıföğretmenlerinin özyeterlik düzeyleri arasında anlamlı bir fark çıkmamıştır.Öğretmen sayısı 1-10 arasında olan okullarda görev yapan öğretmenlerinözyeterlik düzeyleri 20-29 arasında olanlara göre daha yüksektir. Sınıfyönetimine yönelik özyeterlik arttıkça öğrenci katılımına ve öğretimstratejilerine yönelik özyeterlik düzeyinin arttığı söylenebilir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları