LAPAROSKOPİK SLEEVE GASTREKTOMİ GEÇİREN MORBİD OBEZ HASTALARDA FARKLI TAZE GAZ AKIŞLARININ VÜCUT SICAKLIĞI VE BULANTI-KUSMA ÜZERİNE ETKİSİ - BAŞPINAR, MUHAMMED (Fırat Üniveristesi, 2024)
Obezite; ilerleyici, kronik ve eşlik ettiği hastalıklar sebebiyle yaşamı tehdit eden bir hastalıktır. Düşük akım anestezi (DAA) teknikleri çevre iklimlendirmesi üzerine olumlu etkisi, maliyet azaltıcı etkisi, intraoperatif fizyolojik solunum şartları sağlaması ve hastaların vücut sıcaklıklarını korumasından dolayı tercih edilebilecek tekniklerdendir. Bizde çalışmamızda laparoskopik sleeve gastrektomi (LSG) cerrahisi uygulanan morbid obez hastalarda farklı taze gaz akımı (TGA) uygulamalarının vücut sıcaklıkları ve postoperatif bulantı-kusma (POBK) üzerine etkilerini göstermeyi amaçladık. Prospektif, randomize kontrollü olan klinik çalışmamızda; etik kurulu onayı alındıktan sonra 01/10/2022 – 01/05/2023 tarihleri arasında yazılı onamları alınan toplam 161 hasta ile çalışma tamamlandı. Hastaların yaş, cinsiyet, vücut kitle endeksi (VKİ), Amerikan anestezistler derneği (ASA) skoru, eşlik eden ek hastalıkları, intraoperatif dönemdeki hemodinamik parametreler ve vücut sıcaklıkları, postoperatif dönemde derlenme odasından 24. saate kadar hemodinamik parametreler, vücut sıcaklıkları ve bulantı-kusma varlığı kayıt altına alındı. Operasyonda uygulanan taze gaz akım hızına göre hastalar, Grup 1 taze gaz akım hızı 2 L/dk (Normal akım), Grup 2 taze gaz akım hızı 1 L/dk (Düşük akım) ve Grup 3 taze gaz akım hızı 0,5 L/dk (Minimal akım) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Hastalara farklı taze gaz akımları uygulanıp vücut sıcaklıkları ve bulantı-kusma varlığı prospektif olarak değerlendirildi. Gruplar arasında intraoperatif ve postoperatif dönemdeki vücut sıcaklıkları karşılaştırmasında düşük ve minimal akım anestezi uygulanan hastaların; vücut sıcaklıklarının daha yüksek olduğu ve postoperatif bulantı-kusma insidansının daha düşük olduğu saptandı. Genel anestezi alan hastalarda karşılaşılan vücut sıcaklığındaki düşüş, uygulanacak olan düşük ve minimal akım anestezi teknikleriyle önlenebilir. Sonuç olarak; LSG cerrahisi geçirecek obez hastalarda düşük ve minimal akım anestezi uygulamalarının vücut sıcaklıklarını daha iyi koruyup postoperatif bulantı-kusma insidansını azaltabileceğini düşünmekle beraber uygulanan stratejilerin optimizasyonu ic?in daha geniş çaplı araştırmalara ihtiyac? duyulmaktadır.

Obesity is a progressive, chronic and life-threatening disease due to its comorbidities. Low-flow anesthesia (LFA) techniques can be preferred due to their positive effect on environmental acclimatization, cost reducing effect, providing intraoperative physiological respiratory conditions and maintaining the body temperature of the patients. In our study, we aimed to show the effects of different fresh gas flow (FGF) applications on body temperatures and postoperative nausea and vomiting (PONV) in morbidly obese patients undergoing laparoscopic sleeve gastrectomy (LSG) surgery. In our prospective, randomized controlled clinical study, the study was completed with a total of 161 patients whose written consents were obtained between 01/10/2022 and 01/05/2023 after ethics committee approval. Age, gender, body mass index (BMI), American Society of Anesthesiologists (ASA) score, comorbidities, intraoperative hemodynamic parameters and body temperatures, postoperative hemodynamic parameters, body temperatures and presence of nausea and vomiting were recorded from the recovery room to the 24th hour. According to the fresh gas flow rate applied during the operation, patients were divided into 3 groups as Group 1 fresh gas flow rate 2 L/min (Normal flow), Group 2 fresh gas flow rate 1 L/min (Low flow) and Group 3 fresh gas flow rate 0.5 L/min (Minimal flow). Body temperatures and the presence of nausea and vomiting were prospectively evaluated by applying different fresh gas flows to the patients. Comparison of intraoperative and postoperative body temperatures between the groups revealed that patients who underwent low and minimal flow anesthesia had higher body temperatures and lower incidence of postoperative nausea and vomiting. The decrease in body temperature encountered in patients receiving general anesthesia can be prevented by low and minimal flow anesthesia techniques. In conclusion, we think that low and minimal flow anesthesia applications may better maintain body temperature and reduce the incidence of postoperative nausea and vomiting in obese patients undergoing LSG surgery, more extensive research is needed to optimize the applied strategies.
The effect of different fresh gas flows on body temperature and nausea and vomiting in morbidly obese patients undergoing laparoscopic sleeve gastrectomy
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon