Düşük oksijen seviyesinin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, W. 1792) yavrularının bazı kan parametre değerlerine etkisi - Keleştemur, Gülüzar Tuna; Özdemir, Yaşar (My University, 2010)
Bu çalışmada, 4.5 ±0.3 mg/l çözünmüş oksijen konsantrasyonunda gökkuşağı alabalığı yavrularının kan kortizol, kolesterol, glikoz, üre, ürik asit, üre azotu (BUN) ve pH analizleri incelenmiştir. Elde edilen analiz sonuçlarına göre, 4.5 ±0.3 mg/l çözünmüş oksijen konsantras-yonun da gökkuşağı alabalığı yavrularının kan kortizol, kolesterol, glikoz, ürik asit ve kan üre azotu değerlerinin, 7.7 ±0.1 mg/l çözünmüş oksijen konsantrasyonunda kontrol grubu değerle-rine göre istatistiksel olarak önemli düzeyde yüksek olduğu belirlendi (p<0.05). Grupların üre ve pH değerleri arasındaki farkın istatistiksel olarak önemli olmadığı tespit edildi (p> 0.05).
Keywords: Üre; glukoz; balık yavrusu; alabalık; pH; kolesterol; balık; ürik asit; gökkuşağı alabalığı; Oncorhynchus mykiss; oksijen; çözünmüş oksijen; hidrokortizon