İLKÖĞRETİM 6., 7. VE 8. SINIFLARDA OKUTULAN TÜRKÇE KİTAPLARINDAKİ DÜZ YAZI METİNLERİNİN ÇOCUĞA GÖRELİK İLKESİNE VE METİNLERİN İÇERDİĞİ EĞİTSEL İLETİLERE GÖRE İNCELENMESİ - KÜÇÜK, ELİF EMİNE (Fırat Üniveristesi, 2005)
Bireyin duygu ve düşüncelerine yön verebilmesi, yaratıcı ve eleştirel düşünmegücünü kazanabilmesi, olayara objektif bakabilmesi, sosyalleşebilmesi, ulusal veevrensel değerleri kavrayıp benimsemesi, çağdaş yaşama ayak uydurması ait olduğutoplumun ilerleyip gelişmesi için gereklidir.Bütün bunlar ancak eğitim ile sağlanır. Eğitim bir uyum ve değişme sürecidir.nsanın sahip olduğu özellikler çocukluktan itibaren başlayarak eğitim süreciyleşekillenir, olumlu nitelik kazanır. Eğitimin, en verimli sonuç alındığı yıllar çocuklukdevresidir.Türkçe dersleri ise öğrencilere ana dilini tam ve doğru kullanabilme becerilerinikazandırmayı amaçlamaktadır. Türkçe derslerinin temel aracı metinlerdir. Bu sebeplemetinlerin çocuğa görelik ilkesine uygun olması gerekmektedir.Araştırmada Türkçe Eğitim Programı'nda ortaya konan hedeflere bağlı kalarak,araştırmanın örneklemini oluşturan ilköğretim 6. 7. ve 8. sınıf Türkçe derskitaplarındaki düz yazı metinleri üzerinde, çocuğa görelik ilkesi ve eğitsel iletileraçısından inceleme yapılmıştır. Çocuğa görelik ilkesi dil, anlatım ve konu temelalınarak incelenmiştir. Eğitsel iletiler saptanmış, iletiyi sezdiren ya da doğrudan aktaranIVcümleler alınmış ve iletilerin içerik ve amaçlarına göre dağılımları gösterilmiştir. Dil veanlatım bulguları sınıflar açısından sırasıyla; eğitsel iletiler ise türler doğrultusundayorumlanmıştır.nceleme sonucunda ders kitaplarındaki düz yazı metinlerin, çocuklarınedebiyata ve edebi eserleri okumaya ilgi duyma, farklı yaşantıları tanıma, eleştireldüşünebilme, hayal gücünü devindirebilme işlevlerini tam anlamıylagerçekleştiremediği ortaya çıkmaktadır. Dil ve anlatım yönüyle çocuğa göreliğe uygunolan bu metinlerin sınıf seviyesine göre büyük farklıklar göstermemesi ve metinlerleverilen iletilerin benzer amaçlara yönelik olması elde edilen en önemli sonuçlararasındadır.Anahtar Sözcükler: Türkçe ders kitapları, düz yazı metinleri, çocuğa görelik, eğitselileti, dil, anlatım.
The Investigation of the prose texts in the Turkish course books for primary school class 6, 7, 8 according to convenience to principle of relativity to child and according to the educational messages included in the texts
Keywords: Eğitim ve Öğretim