SÜLFA GRUBU İÇEREN SCHİFF BAZI TEMELLİ KOMPLEKSLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU - ŞAHAL, HAKAN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu çalışmada, salisilaldehit türevleri (5-Br; 5-NO2; 5-Br-3-OCH3; 5-NO2-3-OCH3) ile sülfonamid türevlerinin (Sülfapiridin ve Sülfametizol) reaksiyonundan sırasıyla, 4-[(E)-(5-brom-2-hidroksibenziliden)amino]-N-(piridin-2-yl)benzensülfonamid (L1H), 4-[(E)-(2-hidroksi-5-nitro benziliden)amino]-N-(piridin-2-yl)benzensülfonamid (L2H), 4-[(E)-(5-brom-2-hidroksi-3-metoksibenziliden)amino]-N-(piridin-2-yl)benzensülfonamid (L3H), 4-[(E)-(2-hidroksi-3-metoksi-5-nitrobenziliden)amino]-N-(piridin-2-yl)benzensülfonamid (L4H), 4-{[(1E)-(5-brom-2-hidroksi fenil)metilen] amino}-N-(5-metil-1,3,4-tiadiazol-2-yl)benzensülfonamid (L5H), 4-{[(1E)-(2-hidroksi-5-nitrofenil)metilen]amino}-N-(5-metil-1,3,4-tiadiazol-2-yl)benzensülfonamid (L6H), 4-{[(1E)-(5-brom-2-hidroksi-3-metoksi fenil) metilen]amino}-N-(5-metil-1,3,4-tiadiazol-2-yl)benzensülfonamid (L7H), 4-{[(1E)-(2-hidroksi-3-metoksi-5-nitrofenil)metilen]amino}-N-(5-metil-1,3,4-tiadiazol-2-yl)benzensülfonamid (L8H) olmak üzere 8 yeni Schiff bazı ligandı elde edildi. Bu Schiff bazı ligandları Co+2, Ni+2, Cu+2 ve Zn+2 asetat tuzları ile reaksiyona sokularak 32 farklı koordinasyon bileşiği sentezlendi. Schiff bazları ve komplekslerinin yapıları elementel analiz, IR, 1H-NMR, 13C-NMR, UV-Vis, manyetik süsseptibilite ve termogravimetrik analiz yöntemleri kullanılarak aydınlatıldı. Elde edilen verilerden bütün komplekslerin oktahedral olduğuna karar verildi. Metal/Ligand oranının tüm kompleksler için 1:1 olduğu ve tüm Schiff bazlarının karbonil grubundaki oksijen atomu ve azometin grubundaki azot atomu ile metal atomuna bağlandığı tespit edildi.

In this study, eight new Schiff base ligands 4-[(E)-(5-bromo-2-hydroxybenzylidene) amino]-N-(pyridin-2-yl)benzenesulfonamide (L1H), 4-[(E)-(2-hydroxy-5-nitro benzylidene)amino]-N-(pyridin-2-yl)benzenesulfonamide (L2H), 4-[(E)-(5-bromo-2-hydroxy-3-methoxybenzylidene)amino]-N-(pyridin-2-yl)benzenesulfonamide (L3H), 4-[(E)-(2-hydroxy-3-methoxy-5-nitrobenzylidene)amino]-N-(pyridin-2-yl)benzenesulfonamide (L4H), 4-{[(1E)-(5-bromo-2-hydroxyphenyl)methylene]amino}-N-(5-methyl-1,3,4-thiadiazol-2-yl)benzene sulfonamide (L5H), 4-{[(1E)-(2-hydroxy-5-nitrophenyl)methylene]amino}-N-(5-methyl-1,3,4-thiadiazol-2-yl)benzensulfonamide (L6H), 4-{[(1E)-(5-bromo-2-hydroxy-3-methoxyphenyl)methylene]amino}-N-(5-methyl-1,3,4-thiadiazol-2-yl)benzenesulfonamide (L7H), 4-{[(1E)-(2-hydroxy-3-methoxy-5-nitrophenyl)methylene]amino}-N-(5-methyl-1,3,4-thiadiazol-2-yl)benzenesulfonamide (L8H) were synthesized by the reactions of salicylaldehyde derivatives (5-Br; 5-NO2; 5-Br-3-OCH3; 5-NO2-3-OCH3) with sulfonamide derivatives (Sulfapyridine and Sulfamethizole). Using the ligands, 32 different complexes of Co(II), Ni(II), Cu(II) and Zn(II) in acetate forms were synthesized. The structures of ligands and complexes obtained were identified using Elemental Analysis, FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR, UV-Vis, Magnetic Susceptibility and Thermogravimetric Analysis as techniques. Co+2, Ni+2, Cu+2 and Zn+2 complexes have been found to have six coordinated octahedral geometry. All of the Schiff bases were found to be bidentate ligands involving the imino nitrogen and carboxyl oxygen atoms in the complexes. Metal to ligand ratio were found to be 1:1 for all of the complexes.
Synthesis and characterization of Schiff base complexes containing sulfa groups
Keywords: Kimya