Pandemi Döneminde Klinik veya Klinik Öncesi Eğitim Alan Öğrencilerin Psikolojik İyi Oluş Durumlarının Karşılaştırılması - Kızılkaya, Ayşe Rençber; Altıntaş, Eyyüp; Gürok, Mehmet Gürkan (Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2026)
Amaç: Bu araştırma, COVID-19 Pandemisi sırasında Protetik Diş Hekimliği alanında Klinik veya Klinik Öncesi Eğitim alan Diş Hekimliği Öğrencilerinin Psikolojik İyi Oluşlarını karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya COVID-19 pandemisi sırasında okulda olan toplam 200 öğrenci (n=100; cinsiyet dengeli) katılmıştır. Araştırma verileri Beck Anksiyete Envanteri (BAI), Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKI), Beck Depresyon Ölçeği (BDI), Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Form-Türkçe Versiyonu (WHOQOL-BREF-TR) ve Arizona Cinsel Deneyimler Ölçeği (ASEX) kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Öğrenciler arasında uyku süresi açısından önemli farklılıklar gözlenmiş olup, klinik diş hekimliği öğrencileri daha uzun süre uyumuştur. Kadın öğrenciler, erkek meslektaşlarına kıyasla daha yüksek BAI, BDI, ASEX ve toplam PSQI puanları göstermiştir. Sonuç: Küresel pandemi döneminde protez stajına geçiş, diş hekimliği öğrencileri arasında, özellikle de kadınlarda, anksiyete ve stres seviyelerinin yanı sıra depresyon ve kötü uyku kalitesinde artışa neden oldu. Pandemi sırasında protez stajına geçiş döneminde, diş hekimliği öğrencileri arasında, özellikle de kadınlarda, anksiyete ve stres, depresyon ve kötü uyku kalitesinde artış gözlemlendi.

Objective: This research aimed to compare the Psychological Well-Being of Dental Students Receiving Clinical or Preclinical Training in Prosthetic Dentistry during the COVID-19 Pandemic. Materials and Methods: A total of 200 students (n=100; gender balanced) who were in school at the time of the COVID-19 pandemic participated in the study. Research data were gathered using the Beck Anxiety Inventory (BAI), Pittsburgh Sleep Quality Index (PUKI), Beck Depression Inventory (BDI), World Health Organization Quality of Life Scale Short Form-Turkish Version (WHOQOL-BREF-TR), and the Arizona Sexual Experiences Scale (ASEX). Results: Substantial differences were observed between students in terms of sleep duration, with the clinical dental students sleeping for longer durations. Female students showed higher BAI, BDI, ASEX, and total PSQI scores compared to their male counterparts. Conclusion: The transition to a prosthetic internship during the period of the global pandemic caused an increase in anxiety and stress levels, as well as depression and poor sleep quality, among dental students, particularly among females. During the transition period to a prosthodontic internship during the pandemic, an increase in anxiety and stress, depression, and poor sleep quality was observed among dental students, particularly among females.
Comparison of Psychological Well-Being Conditions of Students Receiving Clinical or Pre-Clinical Education During Pandemic Times
Keywords: Psychiatry; Psikiyatri