MASASHI KISHIMOTO'NUN NARUTO ADLI ANİMESİ: BİR BILDUNGSROMAN KAHRAMANI - SEVEN, BAYRAM UMUT (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bildungsroman, ana karakterin gelişim yolculuğunu gösteren edebi bir türdür. Bu türde genellikle ana karakterlerin kendi amaçları doğrultusunda çıktığı yolculuklar gösterilir. Bu yolculukları sırasında ana karakterin karşılaştığı engelleri aşması sonucu karakter başarıya ulaşır ve yolculuğunu tamamlar. Ayrıca, bu tür anlatılarda, ana karakterin kahramansı yolculuğu ve gelişiminin yanı sıra okuyucuyu eğitme ve sosyo-kültürel atmosferi yansıtma amacı da bulunmaktadır. Naruto (1999-2014), Masashi Kishimoto (1974-) tarafından yazılan bir Japon mangasıdır (çizgi roman). Bu manga daha sonra anime haline getirilmiştir ve izleyicilerle buluşturulmuştur. Bu hikâyenin ana kahramanı Naruto, köyün en güçlüsüne verilen hokage ünvanına sahip olabilmek için bir gelişim yolculuğuna çıkar. Bu yolculuğu sırasında yaşadığı zorluklar onun daha çok güçlenmesine fırsat sağlar. Sonunda yolculuğunu tamamlayarak hokage ünvanına sahip olur ve başarılı bir bildungsroman kahramanına dönüşür. Bu tez çalışmasında, Masashi Kishimoto'nun Naruto adlı eserindeki ana karakterin amacına ulaşmak için çıktığı yolculuk bildungsroman edebi türüyle bağlantı kurularak incelenmiştir.

Bildungsroman is a literary genre that shows the main character's journey of development. In this genre, the journeys of the main characters in line with their goals are usually shown. As a result of overcoming the obstacles faced by the main character during these journeys, the character achieves success and completes his or her journey. In addition, in this type of narrations, apart from the main character's heroic journey and development, there are also aims to educate the reader and depict the socio-cultural atmosphere. Naruto (1999-2014) is a Japanese manga (comic strip) written by Masashi Kishimoto (1974-). This manga was later adapted into an anime and introduced to audiences. Naruto, the main protagonist of this story, embarks on a journey of development in order to attain the title of hokage, which is given to the strongest in the village. The difficulties he experiences during this journey help him to become even stronger. He eventually completes his journey and becomes a hokage and a successful bildungsroman hero. In this thesis, the journey of the main character in Masashi Kishimoto's Naruto to achieve his goal is analyzed in connection with the literary genre of bildungsroman.
Masashi Kishimoto's Naruto: A bildungsroman hero
Keywords: İngiliz Dili ve Edebiyatı