Doğuştan çarpık ayaklı olgularda Cincinnati ve posteromedial insizyonlar ile gerçekleştirilen tam subtalar gevşetmenin orta dönem sonuçlarının karşılaştırılması - Karakurt, Lokman; Belhan, Oktay; Varol, Tahir; Yılmaz, Erhan; Serin, Erhan (My University, 2009)
Amaç: İdyopatik doğuştan çarpık ayaklı hastalarda iki farklı insizyon ile gerçekleştirdiğimiz tam subtalar gevşetme ameliyatlarının klinik ve radyolojik sonuçları karşılaştırıldı.Hastalar ve yöntemler: Cincinnati (grup 1, 18 hasta, 27 ayak [12 erkek, 6 kız; ort. yaş 7.4±3.8 ay; dağılım 5-24 ay]) ve posteromedial (grup 2, 8 hasta, 13 ayak [6 erkek, 2 kız; ort. yaş 10.1±4.3 ay; dağılım 4-16 ay]) insizyonlarıyla tam subtalar gevşetme ameliyatı uyguladığımız ve takip süresi en az bir yıl olan 26 hastanın (40 ayak) klinik ve radyolojik sonuçları Simons kriterlerine göre değerlendirildi. Tarsal kemik patolojileri, ameliyat sırası ve sonrası komplikasyonlar ayrıca değerlendirildi.Bulgular: Simons’un kriterlerine göre klinik olarak grup 1’de 27 ayakta (%100) başarılı, grup 2’de 11 ayakta (%85) başarılı, iki ayakta (%15) başarısız (p>0.05); radyolojik olarak grup 1’de 16 ayakta (%59) başarılı, 11 ayakta (%41) başarısız, grup 2’de iki ayakta (%15) başarılı, 11 ayakta (%85) başarısız sonuçlar alındı (p<0.05). Ameliyat sonrası dönemde grup 1’de beş ayakta (%18.5) yüzeyel cilt nekrozu gelişti ve yara bakımı ile tümü sorunsuz iyileşti. Grup 2’de hiçbir olguda cilt nekrozu gelişmedi (p>0.05). Gelişen ödem nedeniyle grup 1’de 21 ayakta (%77.8), grup 2’de ise yalnızca bir ayakta (%7.6) ameliyat sonrası 1. gün alçı bivalv şeklinde açıldı (p<0.05). Çıkarımlar: Posteromedial insizyon, tam subtalar gevşetme için uygun ve güvenli bir insizyondur.
Keywords: Çocuk; Ameliyat sonrası komplikasyonlar; Ergen; Tedavi sonucu; Tedavi başarısızlığı; İntraoperatif komplikasyonlar; Çarpık ayak; Ayak deformitesi; doğuştan; Subtalar eklem