Taze kayısının döner sutunlu silindirik kurutucuda (DSSK) homojen olarak kurutulması - Sarsılmaz, Celal; Yıldız, Cengiz (My University, 2001)
Taze kayısının yaş bazda nem oranı ortalama % 70 olup, bozulmadan kısa süre içinde veya kurutularak tüketilmesi gerekir. Ülkemizde kurutma işlemi genellikle geniş toprak zeminler üzerine serilerek gerçekleştirilmektedir. Bu kurutma şekli; kuruma süresini uzamakta, homojen kuruma sağlayamamakta, ürün kaybına ve kalite düşümüne sebep olmaktadır. Bu çalışmada belirtilen olumsuzlukları ortadan kaldırmak için özel dizayn edilen, konveksiyon etkisi artırılmış havalı güneş kollektörü ve Döner Sütunlu Silindirik Kurutucu (DSSK) geliştirilmiştir. Böylece, kurutucuda hijyenik şartlarda kurutulan kayısılar ile açıkta kurutulan kayısıların nem değişimleri karşılaştırılmış; sonuçta geliştirilen sistem ile kayısıların kuruma hızının arttığı, kuruma süresinin kısaldığı ve kurutucu içindeki kayısıların döndürülmesiyle de kayısıların homojen olarak kuruduğu ve sistemin ekonomik olduğu görülmüştür.
Keywords: Ziraat Mühendisliği; Gıda Bilimi ve Teknolojisi