Subklinik mastitisli ineklerde E vitaminin plazma a vitamini, beta-karoten, glutatyon peroksidaz, redükte glutatyon ve süt A Vitamini düzeylerine etkisi - Simsek, Halil; Aksakal, Mesut (My University, 2006)
Bu araştırmada, subklinik mastitisli ineklerde E vitamininin plazma ve süt A vitamini, plazma beta-karoten ((3-karoten), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) ve redükte glutatyon (GSH) düzeylerine etkisi araştırıldı. Araştırmada 40 adet inek kullanıldı ve gruplar, Kaliforniya Mastitis Testi (CMT) ve somatik hücre sayısı (SHS)'ına göre belirlendi. Mastitisli ineklere 20 gün boyunca gün aşırı 2.000 IU E vitamini kas içi uygulandı. Sağlıklı, tedavi öncesi ve sonrası mastitisli gruplardaki ineklerden alman plazma örneklerinde; A vitamini, P-karoten, glutatyon peroksidaz ve redükte glutatyon düzeylerine bakıldı. Süt örneklerinde A vitamini değerine bakıldı. Sağlıklı ve tedavi öncesi mastitisli grup plazma A vitamini (P<0.001), P-karoten (P<0.01), GSH-Px (P<0.01), GSH (P<0.001) ve süt A vitamini (P<0.001) düzeyleri arasındaki fark önemli bulundu. Tedavi öncesi ve sonrası mastitisli grupları arasında plazma A vitamini (P<0.05), GSH (P<0.001) ve süt A vitamini (P<0.01) düzeyleri arasındaki fark önemli bulunurken; plazma P-karoten (P>0.05), GSH-Px (P>0.05) düzeyleri arasındaki farkın ise önemsiz olduğu saptandı.
Keywords: E vitamini; retinol; süt ineği; glutatyon peroksidaz; inek; subklinik meme yangısı; beta-karoten; kan plazması; A vitamini; semptomatik olmayan enfeksiyonlar