Görüntü eşleştirme kullanan temassız ray hattı durum analizi yöntemi - Yaman, Orhan; Karaköse, Mehmet; Akın, Erhan (My University, 2015)
Demiryolu ulaşımı geçmişten günümüze kadar yaygın olarak kullanılan en önemli ulaşım türlerinden biridir. Demiryolu sistemleri yük ve yolcu taşımacılığında yaygın olarak kullanılmaktadır. Demiryolu hattında birçok arıza oluşabilmektedir. Demiryolu araçlarında veya hatlarında oluşabilecek arızalar ulaşımı olumsuz etkilemektedir. Bu arızaların erken teşhis edilmesi için durum izleme oldukça önemlidir. Genellikle ray, travers ve bağlantı plakalarından kaynaklanan arızalar ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada, demiryolu hattını oluşturan bileşenlerin izlenmesi için görüntü işleme tabanlı bir yöntem önerilmiştir. Sağ ve sol rayların izlenmesi için iki tane kamera kullanılarak bir deneysel yapı oluşturulmuştur. Demiryolu hattı üzerine kurulan deneysel yapı ile farklı durumlarda videolar alınmıştır. Alınan videolar üzerinde YCbCr renk uzayı, Canny kenar çıkarımı ve köşe tespit algoritması kullanılarak demiryolu bileşenleri tespit edilmektedir. Bu çalışmada ray, travers ve bağlantı plakasının birleştiği kısımlar tespit edilmektedir. Oluşturulan deneysel yapı ile farklı tür demiryolu hatlarında da görüntüler alınarak sonuçlar test edilmiştir.

Rail transport is one of the most important modes of transport commonly used in the past to the present. Rail systems are widely used in passenger and freight transport. Many failures can occur on railways. The failures occured on railway tracks or vehicles may negatively affects the transportation. Condition monitoring is very important for the early detection of this failure. The failures especially due to rails, sleepers and tie plates. In this study, an image processing-based method has been proposed for monitoring the components of the railway. An experimental structure using two cameras for monitoring of right and left rail is formed. Samples videos in different situations were taken with the experimental structure founded on the railway track. The railway components were detected on sample videos by using YCbCr color space, Canny edge detection and corner detection algorithms. In this study, the rail, the tie plate and the joins of the traverse are determined. The experimental structure is used on different railways and the result are tested.
Contactless rail track condition analysis approach using image matching
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Demiryolu; Görüntü eşleştirme; Görüntü işleme; Durum izleme