TARİHİ / SOSYOLOJİK BİR KAVRAM OLARAK TÜRK-İSLAM SENTEZİ - BULUT, SUAT (Fırat Üniveristesi, 1999)
Türk - İslam Sentezi, tarihi / sosyolojik ve antropolijik niteliğe sahip, Türk Milleti'nin Müslümanlığı kabulünden (750. Yılı) günümüze kadar uzanan tarihi süreçte, oluşturduğu hayat tarzının bir başka ifadeyle, Türk Milli Kültürü' nün özel adıdır. Türk - İslam Sentezinin günümüzdeki anlamının algılanabilmesi bu tarihi sürecin çok iyi talihli ve anlaşılmasıyla mümkündür. Toplumların, çağımızda güçlü kalabilmeleri ve gelişmiş bir yapıya sahip olabilmeleri, kendi kimliklerini muhafaza ederek mümkündür. Bu noktada, Türk - İslam Sentezi, orijinal ve yerli plan, program, proje veya model oluşturma sürecinde, her zaman başvurulabilecek tarihsel birikim veya miras olarak da tanımlanabilir. Türk - İslam Sentezi, Türk toplumunun analizi ve anlaşılabilmesi noktasında, bir "kültür kodu" olarak da kabul edilebilir. Söz konusu kabul, kültürel devamlılığın sağlanması ve "millet olma" sürecinin tamamlanabilmesi bakımından kavramın yüklendiği önemli misyonlardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kavramda, İslam (vahiy kaynaklı bir din olarak) hiç bir özelliğini kaybetmeksizin varlığını sürdürdüğü gibi, Türk kültürünün de özellikleri silinip yok olmamaktadır. Bu husus kavramın savunuculuğunu yapan bütün aydınlar tarafından açık veya zımni olarak vurgulanmıştır.
The Turkish - Islam synthesis as a historical sociological concept
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Sosyoloji; Sociology