Matematik Dersi Öğretim Programının (Ortaokul 5-8. Sınıflar) Matematiksel Model Kullanımı Bağlamında İncelenmesi - Erdoğan, Fatma; Elmas, Cihan (Fırat University, 2018)
Matematik Dersi Öğretim Programı’nda öğrencilerin kişisel, sosyal, akademik ve iş hayatlarında ihtiyaç duyacakları yetkinliklerden birinin matematiksel yetkinlik olduğu belirtilmektedir. Matematiksel yetkinlik, düşünme ve sunmanın (formüller, modeller, kurgular, grafikler ve tablolar) matematiksel modlarını farklı derecelerde kullanma becerisini içermektedir. Bu doğrultuda, araştırmada Matematik Dersi Öğretim Programı’nın (Ortaokul 5-8. sınıflar) matematiksel model kullanımı bağlamında incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri, 2018 yılında Talim Terbiye Kurulunca yayımlanan Matematik Dersi Öğretim Programı’nın analizinden elde edilmiştir. Veri analizi sürecinde programda yer alan öğrenme alanları, kazanımlar ve kazanımlara yönelik açıklamalar matematiksel model kullanımı bakımından incelenmiştir. Araştırma bulgularına göre, Matematik Dersi Öğretim Programı’nın hem kazanımlarında hem de kazanımlara yönelik açıklamalarda matematiksel model kullanımına yeterli seviyede yer verilmediği belirlenmiştir. Kazanımlardan ziyade, kazanımlara yönelik açıklamalarda matematiksel model kullanımına daha çok yer verildiği görülmüştür. Matematiksel model kullanımının en çok sekizinci, en az ise altıncı ve yedinci sınıf kazanımlarında yer aldığı saptanmıştır. Ayrıca, beşinci, yedinci ve sekizinci sınıf kazanımlarında matematiksel model kullanımının en çok veri işleme öğrenme alanında, altıncı sınıf kazanımlarında ise geometri ve ölçme öğrenme alanında yer aldığı belirlenmiştir.

It has been reported that one of the competencies that students need in personal, social, academic and business life is mathematical competence in mathematics curriculum. Mathematical competence includes the ability to use mathematical modes of thinking and presentation (formulas, models, fiction, graphics and tables) at different levels. For this purpose, it was aimed to investigate mathematical models usage of mathematics curriculum (Secondary School 5th-8th Students) in this research.  Document analysis was used in qualitative research methods. The data of the study were obtained from the analysis of the mathematics curriculum published by Education and Training Board in 2018. During the data analysis process, learning areas, acquisitions and explanations for acquisitions in the mathematics curriculum were examined in terms of mathematical model usage (MMU). According to research findings, it has been determined that MMU was not included in sufficient level in the explanations for the acquisitions and acquisitions of the mathematics curriculum. Rather than the acquisitions, it was seen that MMU was given more place in explanations for acquisitions. It has been determined that MMU was included in the eighth grade class acquisitions, while MMU was found to be at least in the sixth and seventh class acquisitions. It was also found that MMU was most involved in data processing learning area in fifth, seventh and eighth grade acquisitions. Moreover, in the sixth grade acquisitions of the MMU, it was determined that it took place mostly in the field of geometry and measurement learning.
Investigation of the Mathematics Curriculum (Secondary School 5th-8th Students) in the Context of the Use Of Mathematical Models