OKUL YÖNETİCİLERİNİN DERSHANE DÖNÜŞÜMÜNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ - Özan, Mukadder Boydak; Polat, Hakan; Gündüzalp, Seda; Yaraş, Zübeyde (My University, 2015)
Eğitim sistemimizde her kademede büyük pay sahibi olan dershanelere ilişkin yeniden yapılandırma çalışmaları başlatılmıştır. Gerek dershanede çalışan öğretmenlere ilişkin istihdam politikaları gerekse de sürecin bundan sonra işleyişine ilişkin alternatifler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Bakanlığın izlediği politikaya bağlı olarak yapılan düzenlemelerin eğitim sistemimiz içinde nasıl algılandığının belirlenmesi, yapılandırma çalışmaları sürecinde dershanelere giden öğrencilerin nicelik bakımından büyük bir kitle oluşturmuş olması belirlenen alternatiflerin başarıya ulaşması konusunda önemli olmaktadır. Bu çalışmada, özel dershanelerin örgün eğitim kurumlarına dönüştürülmesi ve eğitim personelinin istihdamına ilişkin düzenlemeler bağlamında okul yöneticilerinin bu sürece ilişkin görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim deseni kullanılarak yapılan çalışmada, çalışma grubunu Fırat Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi Anabilim Dalında tezsiz yüksek lisans eğitimi gören 48 okul yöneticisi oluşturmuştur. Elde edilen verilerin analizinde içerik analiz yöntemi kullanılmıştır. Okul yöneticilerinin görüşleri alınmak üzere üç açık uçlu sorudan oluşan görüşme formu hazırlanmıştır. Yapılan analizler sonucunda sınav sisteminde köklü değişimler olmadıkça dershanelere ihtiyacın ortadan kalkamayacağı sonucuna varılmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları