CE VE PR KATKILANMIŞ HİDROKSİAPATİTLERİN SENTEZ VE KARAKTERİZASYONU - IBRAHIMZADE, LALA (Fırat Üniveristesi, 2021)
Ce ve Pr katkılı hidroksiapatit (HAp) numuneleri yanma yöntemi kullanılarak hazırlandı. Pr katkısının Ce esaslı HAp'lerin yapısal, termal ve in vitro biyouyumluluk özellikleri üzerine etkileri incelendi. Tüm numuneler için ana faz olan HAp ve ikincil faz olan beta-trikalsiyum fosfattan oluşan iki fazlı yapı gözlendi. Pr içeriğinin artmasıyla birlikte kristal büyüklüğü, örgü gerinimi ve gerilme değerlerinde kademeli olmayan değişiklikler tespit edildi. Kristalleşmede azalma ve anizotropik enerji yoğunluğunda artış meydana geldi. Tüm numunelerin oda sıcaklığı ile 1000 °C aralığında termal olarak kararlı olduğu görüldü ve bu sıcaklık aralığında numunelerde ihmal edilebilir kütle kayıpları olduğu belirlendi. Teorik hesaplama sonuçları artan Pr miktarıyla, bant aralığı değerinde kademeli bir azalma ve lineer absorbsiyon katsayısında kademeli bir artış olduğunu gösterdi. Pr ilavesiyle, morfolojide neredeyse hiç değişiklik gözlenmedi. Pr içeriği hücre canlılığını belirgin biçimde etkiledi.

Ce and Pr doped hydroxyapatite (HAp) samples were prepared by using the combustion method. The effects of Pr dopant on the structural, thermal, and in vitro biocompatibility properties of Ce-based HAps were examined. The biphasic structure consisted of the major phase HAp and minor one of the beta-tricalcium phosphate was observed for all samples. With the increase in the Pr content, the non-gradual changes in the crystallite size, lattice strain, and stress values were determined. A decrease in crystallinity and an increase in the anisotropic energy density occurred. It was seen that all samples are thermally stable between room temperature and 1000 °C and the negligible mass losses in samples were determined at this temperature range. The theoretical calculation results showed that there is a gradual decrease in the bandgap value and a gradual increase in the linear absorption coefficient. With the addition of Pr, almost no change in the morphology was observed. Pr content affected significantly cell viability.
Synthesis and characterization of Ce and Pr doped hydroxyapatites
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği