TEHAFÜTLERDE iLAHi HÜRRiYET PROBLEMiNiN ELE ALlNlŞI - Yıldırım, Hüsamettin (Fırat University, 2010)
İlahi Hürriyet kavramı Batı düşüncesine ait bir kavramdır. TehMiitlerde bu mesele ilahi hürriyet problemi olarak ifade edilmez. İslam düşüncesinde problem genelde "mücibu'n-bi'z-zat" ve "railü'n-bi'l ihtiyar" kavramı ile ifade edilmektedir. Kavrarnlar farklı olmakla birlikte aynı probleme işaret etmektedir. Problemi Tehafiitlerde ayrı bir mesel e olarak ilk inceleyen Hocazade'dir. Tarırı'nın mücib olup olmadığı meselesi ile alemin kıdemi meselesinde Hocazade'nin farklı bir ayrıma gitmesi önemli bir kınlma noktasını teşkil etmektedir.
Taking in Hand the Divine Freedom Problems in the Taha.futs
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları