Künt travmaya bağlı yelken göğüs: Klinik özellikler ve prognozu etkileyen faktörler - Balcı, Akın Eraslan; Özalp, Koray; Duran, Mehmet; Ayan, Erhan; Vuraloğlu, Sadık (My University, 2004)
AMAÇ Yelken göğüs görülen hastaların klinik özellikleri, uygulanan tedavi sonuçları ve prognozu etkileyen faktörler değerlendirildi. GEREÇ VE YÖNTEM Kunt travmaya bağlı yelken göğüs nedeniyle tedavi edilen 34 hastanın (27 erkek, 7 kadın; ort. yaş 41; dağılım 15-61) travma etyolojisi, göğüs duvarındaki yaralanma, pulmoner kontüzyon, göğüs tüpü gerektiren hemb/pnömotoraks, eşlik eden yaralanma, yaralanma ağırlık skoru, başvuru sırasında hastanın şokta olup olmadığı, ilk 24 saat içindeki kan transfüzyon miktarı, uygulanan tedaviler ve sonuçları açısından değerlendirildi. BULGULAR Yelken göğse yol açan en sık neden trafik kazası (%79.4) idi. Hastaların%41.2'sinde şok, %55.9'unda pulmoner kontüzyon saptandı. Olguların 70.6'sına ventilator desteği verildi. Yaralanma ağırlık skoru ortalaması 36 bulunurken, ölüm oranı %32.4 idi. Ek yaralanma saptanmayan ve ventilator gereksinimi olmayan yedi hastada yaralanma skoru 22.8 idi ve ölüm görülmedi; organ yaralanması olan .18 hastada ise yaralanma skoru 43.6 bulunurken, ölüm oranı%50 bulundu (p<0.05). Uzamış ventilator desteği, pnömoni ve septik ölümden sorumlu ana faktörler olarak 31'in üstünde yaralanma skoru, eşlik eden kırık ve ve yaralanmalar, kan transfüzyonu ve göğüs tüpü gereksinimi, 50 ve üzeri yaş ve iki taraflı yelken göğüs saptandı, internal fiksasyon yapılan hastalarda pnömoni oranı ve ölüm diğerlerinden daha düşüktü (p<0.05). SONUÇ Dikkatli sıvı ve etkin ağrı tedavisi, göğüs duvarının stabilizasyonu, ventilatöre erken bağlamak ve erken ayırmak yelken göğüs tedavisinde ana ilkeler olmalıdır.
Keywords: Kaburga kemiği kırıkları; Kazalar; trafik; Akciğer; Ventilatörler; mekanik; Ezikler; Yelken göğüs