Serbest ve Ca-aljinat jelde tutuklanmış Pseudomonas fluorescens ile demir (II) siyanür kompleks iyonlarının biyodegradasyonun kesikli sistemde incelenmesi - Dursun, Arzu Y.; Aksu, Zumriye (My University, 2000)
Bu çalışmada demir (II) siyanür kompleks iyonlarının biyodegradasyonu serbest ve Ca-aljinat jelde tutuklanmış Pseudomonas fluorescens bakterisi ile kesikli sistemde başlangıç pH'ı, başlangıç demir (II) siyanür kompleks iyonu derişimi ve tanecik çapının fonksiyonu olarak incelenmiştir. Serbest hücrelerle en uygun başlangıç pH'ı 5, başlangıç demir (II) siyanür kompleks iyonu derişimi 100 mg $L^{-1}$ olarak saptanmış, ancak tutuklanmış P. fluorescens ile daha geniş bir pH ve derişim aralığı belirlenmiştir. Tutuklanmış mikroorganizmalarla tanecik çapının artmasıyla difüzyon kısıtlamalarının artması sonucu biyodegradasyon hız ve verimliliğinin azaldığı gözlenmiştir.
Keywords: Biyoloji; Kimya; Tıbbi; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji