EUGENOLÜN ÇİĞ BALIK FİLETOLARININ MUHAFAZA SÜRESİ ÜZERİNE ETKİSİ - Can, Özlem Pelin; Arslan, Ali; Özdemir, Pinar (Fırat University, 2007)
Bu çalışmada; eugenolün balık filetoları üzerindeki antimikrobiyel etkisi incelenmiştir. Bu amaçla hazırlanan aynalı sazan filetoları, %0.5, %1 ve %1.5 eugenol solüsyonları içerisinde 1 dakika bekletildikten sonra va-kumla ambalajlanarak +4 °C’de muhafaza edilmiştir. Muhafazanın 0, 7, 14, 28 ve 42. günlerinde mikrobiyo-lojik (mezofilik aerob bakteri, mezofilik anaerob bakteri, toplam koliform, maya ve küf sayısı) analizleri yapılmıştır. Yapılan istatistiksel analizlerde, mezofilik aerob genel canlı sayısı bakımından 14. günde, maya ve küf sayısı bakımından 42. günde  gruplar arasındaki farkın önemli olduğu saptanmıştır (p< 0.05). Kontrol grubu 14. günde, eugenollü gruplar ise 42. günde bozulmuştur. Eugenol konsantrasyonlarının muhafaza süresi üzerine önemli bir etkisinin olmadığı saptanmıştır.