Nur Baba Romanında Nigâr Hanımın Niyet ve Eylemleri Üzerine Bir Çözümleme - Özcan, Tarık (My University, 2002)
Anlatma esasına bağlı türler içerisinde roman, insan ilişkilerinin en yoğun olduğu edebi türdür. İnsanlar arası ilişkilerin kendi içinde bin bir türü vardır. Ancak söz konusu ilişkiler ağını, üç fiil ekseninde toplamak mümkündür. Bunlar arzu etmek, iletişimde bulunmak ve iştirak etmektir. Modern bir romandaki insan ilişkilerini, bu üç fille izah etmemiz mümkündür. Yakup Kadri Karaosınanoğlu'nun \"Nur Baba\" romanının çözümlenmesinde bugüne kadar romanın konusu göz önünde tutulduğundan dolayı, uzun yıllar boyunca yazarının haksız bir biçimde eleştiriye maruz kalmasına sebep olmuştur. İnsanî ilişkileri eksen edindiğimiz bu incelememizle, ilgili romanın önemli bir karakteri olan Nigâr Hanımın niyet ve eylemleri üzerine bir çözümleme yaparak, romanın konusundan daha çok insanlar arası ilişkilerin romanın dünyasındaki önemine dikkat çekmek istedik.
Keywords: Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri