Piramidal bir yüzeyin CNC freze tezgahlarında düz alınlı parmak freze çakısı ile imalatının araştırılması - Özel, Cihan (My University, 2003)
Bu çalışmada, piramidal yüzeylerden biri olan eliptik paraboloidin CNC freze tezgahında düz alınlı parmak freze çakısı ile imalatı amaçlanmıştır. Bu şekilde bir imalat için, eliptik paraboloidin imalat denklemleri çıkartılmış ve takım yollarının hesabı için, Fanuc işletim sistemli makro programlama ile otomatik NC programının nasıl hazırlanacağı gösterilmiştir. Hazırlanan bu program ile DM 2900 tipi CNC freze tezgahında, örnek olarak paraboloid bir yüzey imal edilmiştir. Yapılan bu imalat sonunda, imalat denklemlerindeki parametrelerin hem imal edilen yüzeyin işlenme hassasiyetini hem de imalat zamanını etkilediği görülmüştür.
Keywords: Mühendislik; Makine