Küresel dönüşümler ekseninde siyasi partiler ve liderlik - Arpacı, Işıl (My University, 2018)
Siyasal bağlamda küreselleşme, özellikle, ulus devlet ve egemenliğin çözülmesi ve bu sürece doğrudan etki eden ulus üstü yapıların etkinliğinin artması ile açıklanmaktadır. Buna ek olarak, ideolojilerin gücünü kaybederek yerini mikro kimlikler ve kimlik politikalarına bırakması da küreselleşmenin siyasal alan üzerindeki etkileri olarak gösterilmektedir. Bu çerçevede küreselleşme sürecinin, belli bir ideoloji ya da program etrafında bir araya gelen insanların meşru yöntemler kullanarak iktidarı elde etmek için kurdukları siyasi partilerde yarattığı dönüşüm dikkate değerdir. Zira siyasi partilerin varlık gösterdikleri ulusal alan, hareket ettikleri demokratik alan, gündem oluşturdukları kamusal alan ve hepsinden önemlisi siyasal taban küresel etkilerle yüz yüze kalmaktadır. Bu çalışmada küreselleşme sürecinin siyasi parti-lider ilişkisine olan etkileri incelenmektedir. Bu çerçevede ilk olarak küreselleşme öncesinde ve modernitenin egemenliğindeki dönemde siyasi parti-lider ilişkisi incelenmiştir. Ardından küreselleşmenin postmodernizm vasıtasıyla moderniteyi sorgulayarak yarattığı dönüşüm ve bu dönüşüm içerisinde siyasi parti-lider ilişkisinin değişen boyutları ele alınmıştır. Çalışma, siyasal algıların dönüşümü ile birlikte, siyasi-parti lider ilişkisinde liderlerin giderek daha fazla güç merkezi haline geldikleri üzerinde durmaktadır.

Globalization in political respect is described with dissociation of national state and sovereignty in particular and increase in effectiveness of supra-national forms affecting this process directly. In addition to this, power loss of ideologies and giving their places to micro identities and identity policies are also shown as effect of globalization on political field. It is inevitable that political parties founded by people gathering in circle of a certain ideology or program for the purpose of power grab by using legal methods, do not undergo a semantic change during globalization process. National field where political parties make their presence felt, democratic field where they act, public field where they create agenda and the most importantly political base have come face to face with global effects. In this study, it is examined the effects of globalization process on political party-the leader relation. In this respect, it is examined firstly the conception related to political party-the leader relation of modernity which dominated in pre-globalization process. Then, it is mentioned about transformation that globalization created by investigating modernity via postmodernism, and changing dimensions of political party-the leader relation within this transformation. This study lays emphasize on that leaders have become a power center more and more in political party-the leader relation with the transformation of political conceptions.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Tek Yazarlı
Keywords: Siyasi partiler ve liderlik; Küreselleşme; Siyasi partilerde dönüşüm; Political parties and leadership; Globalization; Transformation in political parties