Taşkın Tehlike Alanlarının Oluşturulması: Trabzon İli Vakfıkebir İlçesi Kirazlı Deresi Örneği - Erturk, Esra; Kaya, Nihat (My University, 2019)
Akarsu yatağının su iletim kapasitesinin çeşitli sebeplerle azalması veya yatak kapasitesinden daha fazla suyun gelmesihalinde yatak dışına taşarak can ve mal kaybına sebep olan taşkın, tedbir alınması gereken önemli afetlerden biridir. Çalışmabölgesi olan Doğu Karadeniz Havzası, hem meteorolojik açıdan fazla yağış alıyor olması sebebiyle hem de topoğrafik açıdantaşkın riski taşıması açısından önemli bir örnektir. Bu çalışmada yerleşim alanları ile tarım alanlarının Doğu KaradenizHavzası’nın değişik dönüş aralıkları için hesaplanan taşkın tekerrür debilerine karşılık gelen su seviyeleri ve su altında kalacakyerlerin HEC-RAS 1 ve 2 Boyutlu yazılımı kullanılarak hesaplanması amaçlanmıştır. Yapılan çalışmada yerel düzeydetehlikeler belirlenerek ilgili kurumlar tarafından taşkın yönetim planları hazırlanmaktadır. Bu kapsamda yapılan çalışma sonucuçalışılan alanda taşkın zararlarının etkilerini en aza indirmek maksadıyla mevcut ıslah tesislerinin revize edilmesi ve taşkınerken uyarı sistemlerinin kurulması gerektiği yönünde taşkını önleyici tedbirlerin alınması gerektiği belirlenmiştir.
Keywords: Jeoloji; Çevre Mühendisliği; Meteoroloji ve Atmosferik Bilimler