Saccharomyces cerevisiae’de Krom (K2Cr2O7) ile Oluşturulan Oksidatif Hasara Goji Berry’nin Koruyucu Etkileri - Aslan, Abdullah (Bitlis Eren Üniversitesi, 2021)
Goji berry (Lycium barbarum L.) antioksidan özellikleri sayesinde son zamanlarda kullanılan fonksiyonel gıdalar arasında yer almaktadır. Anti-oksidatif, kardiyo-protektif, nöro-protektif, anti-diyabet, anti-kanser ve anti-tümör özelliklerinin yanı sıra daha birçok hastalığın tedavisinde koruyucu rol oynadığı bilinmektedir. Bu çalışmada 4 grup oluşturulmuştur. Gruplar; (1) Kontrol grubu; (2) Goji berry Grubu (%10); (3) Krom (K2Cr2O7) Grubu (10 mM); (4) Goji berry (% 10) + Krom (K2Cr2O7) (10 mM) Grubu. Saccharomyces cerevisiae kültürleri 1h, 3h, 5h ve 24h boyunca 30 °C'de geliştirilmiştir. Malondialdehit (MDA) düzeyleri, katalaz aktivite tayini (CAT), glutatyon (GSH) seviyeleri ve hücre gelişimi spektrofotometre ile ölçülmüştür. SDS-PAGE elektroforez analizi ile total protein değişiklikleri tespit edilmiş ve bradford metodu ile hesaplanmıştır. Çalışma sonuçlarımıza göre; Krom (K2Cr2O7) grubu ile kıyaslandığında, Goji berry + Krom (K2Cr2O7) grubunda hücre gelişimi (1h, 3h, 5h ve 24h, total protein sentezi (24h), GSH seviyeleri (24h) ve katalaz aktiviteleri (24h) artarken, MDA düzeyi (24h) azalış göstermiştir. Sonuç olarak, Goji berry yaprağı’nın S. cerevisiae kültüründe Krom (K2Cr2O7) kaynaklı oksidatif hasarı azaltarak, total protein sentezini olumlu yönde arttırdığı belirlenmiştir. Goji berry yaprağı tedavisinin hücre gelişimi ve büyümesinde teşvik edici bir role sahip olduğu tespit edilmiştir.