Deneysel glokom filtrasyon cerrahisinde oktreotid'in yara iyileşmesine etkisi - Demir, Tamer; Turgut, Burak; Çeliker, Ülkü; Çobanoğlu, Bengü; Akyol, Nuray (My University, 2002)
AMAÇ: Çalışmamızda tavşanlarda uygulanan glokom filtrasyon cerrahisinde uzun etkili somatostatin analoğu olan oktreotidin yara iyileşmesi üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma , Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları ABD'ında 15 adet pigmentli tavşan kullanılarak gerçekleştirildi. Denekler üç eşit gruba ayrıldı. Tümüne trabekülektomi yapılarak ,1. gruba 14 gün 3x10 mikrogram somatostatin analogu (Oktreotid) ve topikal steroid 3x1 damla (%1'lik prednisolon sodyum fosfat, ilk 7 gün) uygulandı (Oktreotid grubu), 2. gruba 14 gün süre ile sadece topikal steroid 3x1 damla olarak tatbik edildi (Steroid grubu), 3. gruba da 7 gün topikal steroid 3x1 damla ve 7.-14. günler arasında ise suni gözyaşı 3x1 damlatıldı (Kontrol grubu). Ondördüncü günün sonunda deneklerin ameliyat edilen gözleri enüklee edilerek bleb bölgesini kapsayan konjonktiva ve sklera histopatolojik olarak değerlendirildi. Alınan örnekler fibroblast yoğunluğu, kollajenizasyon, neovaskülarizasyon, polimorf nüveli lökositler ve mononükleer hücre infiltrasyonu açısından değerlendirildi. BULGULAR: Fibroblast, kollajen, neovaskülarizasyon yoğunluğunun oktreotid grubunda kontrol grubu ve steroidli gruba göre anlamlı derecede azaldığı belirlendi (p<0.001). Mononüklüer hücre yoğunluğu kontrol grubuna göre oktreotid ve steroid grubunda azalmış (p<0.001) olmakla birlikte oktreotid ve steroid grupları arasında anlamlı bir fark tespit edilemedi (p>0.05). Polimorf nüveli lökosit infiltrasyonunun steroidli grupta diğer her iki gruba oranla belirgin olarak azaldığı saptandı (p<0.001). SONUÇ: Oktreotid'in glokom filtrasyon cerrahisinde yara iyileşmesini steroidlere göre daha çok baskıladığı, ancak akut dönemdeki inflamasyonda steroidlerin etkinliğinin daha fazla olduğu sonucuna varıldı.
Keywords: Yara iyileşmesi; Modeller; teorik; Glokom; Oftalmolojik cerrahi işlemler; Modeller; hayvan; İlaç uygulama programı; Tavşanlar; Oktreotid