YÖNETİCİLERİN MAARİF MÜFETTİŞLERİNCE YAPILAN KURUM DENETİMİNE YÖNELİK ALGILARI - Gökyer, Necmi; Namlı, Aysel (My University, 2015)
Bu çalışmanın amacı, ilkokul ve ortaokullarda görev yapan müdür ve müdür yardımcılarının, maarif müfettişlerince yapılankurum denetimlerine yönelik algılarını belirlemektir. Betimsel tarama modeli kullanılarak yapılan çalışmanın evrenini 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Elazığ il merkezinde bulunan köy okulları dahil 153 okul oluşturmaktadır. Bu okullardan tesadüfî örnekleme yöntemiyle belirlenen 41 ilkokul/ortaokul müdürü ve bu okullarda görev yapmakta olan 101 müdür yardımcısına veri toplama aracı uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi, SPSS for Windows programıyla frekans, yüzde, aritmetik ortalama, t testi ve varyans analizi uygulanmıştır. Yapılan faktör analizi ölçme aracını beş boyut olarak belirlemiştir. Çalışmanın sonucunda; müfettişlerin, bütün boyutları \"çoğunlukla\" düzeyinde denetledikleri; ancak en az \"kendini yetiştirme\" boyutunu denetledikleri saptanmıştır. Müdür yardımcılarına göre, müfettişler, sadece \"kendini yetiştirme\" boyutunu \"ara sıra\" derecesinde, diğer boyutları \"çoğunlukla\" derecesinde denetlemektedirler. Bayan yöneticilere göre ise \"yönetim-çevre ilişkileri\" ve \"kendini yetiştirme\" boyutlarını müfettişler \"ara sıra\" derecesinde denetlemektedirler. Fen bilgisi branşındaki yöneticilerin algıları, sosyal bilgiler branşındaki yöneticilere göre daha yüksektir. Kıdem değişkeni açısından da \"kendini yetiştirme\" boyutunun denetiminde 1-5 yıl kıdeme sahip yöneticilerle 16-20 yıl kıdeme sahip yöneticilerin algıları arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Bazı öneriler şunlardır: Müfettişlerin denetimlerde yöneticilerin kendilerini yetiştirmelerine ve çevre ile ilişkilerini geliştirici çalışmalar müfettişlerinin, eğitim, öğretim ve değerlendirme, yönetim-çevre ilişkileri ve kendini yetiştirme boyutlarının denetiminde daha dikkatli ve titiz davranmaları denetimin bütünlüğü açısından gereklidir
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları