KUR`AN`DA İSTİFHAM ÜSLÜBU - AKTAŞ, SAHİP (Fırat Üniveristesi, 2006)
ÖzetYüksek Lisans TeziKur'an'da İstifham UslÃ»buSahip AKTAŞFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTemel İslam Bilimleri Anabilim Dalı2006; Sayfa: IX + 98İlahi maksatları insanlara bildirmek üzere nazil olan Kur'an'ı Kerim, bu amaçlarıdoğrultusunda Arap dilinde var olan birçok edebû ve belâğû üslubu kullanmıştır. Kur'an-ıKerim'in kullandığı bu üslÃ»plardan biri de istifhamdır. Arapçada istifhâm cümlesi, çeşitliistifhâm edatları kullanılarak oluşturulur. Bu edatlar harf ve isim diye ikiye ayrılır. HarfOlanlar: , â€« .Ù‡ï» â€¬Bunlara â€« Ø§Ù…â€¬edatını katanlar da vardır. İsim Olanlar: â€«Ø¢ï»´ï»’ , Ø£ï»§ï»° , Ø£ï»³ï»¦ ,Ø£ï»³ïº Ù†,ï»£ïº˜ï»° ,ï»£ïº ,ï»£ï»¦â€¬, â€« . Ø£ÙŠ Ø¢ï»¢â€¬Kur'an'da bu edatların tümü kullanılmıştır.?Bir şeyi bilmeyi isteme? anlamına gelen istifhâm, Kur'an söz konusu olunca gerçekanlamıyla algılanılması uygun düşmez. Çünkü Allah'ın bilmediği bir şey yoktur ki; Allah onubilmek istesin. Dolayısıyla Kur'an'da varid olan istifhâm ayetleri, mecazû anlamlariçermektedir. Neredeyse Kur'an'ın altıda birini kaplayan bu istifhâm ayetleri müfessirlertarafından değerlendirilirken (her ne kadar birbirine yakın anlamlar içerseler de ) otuzdanziyade farklı anlamlara (kınamak, emir, neyih, olumsuzluk, ifhâm v.s. gibi) gelecek şekildeyorumlanmıştır.Kur'an-ı Kerim'in istifham üslubunu kullanırken soru ve cevap arasında bulunmasıgereken münasebeti de göz ardı etmemiştir. Bu çalışmayla, Soru-cevap uygunluğunun takipedilmediği gibi görülen ayetlerde dahi, farklı bir inceliğe vurgu yapıldığı ortaya konulmuştur.Anahtar Kelimeler: Kur'an, Uslüp, İstifhâm, Arap dili, Belağat.

The Koran sent to people to inform divine purposes, uses a lot of literary andebquence styles of expression. One of these styles is interrogation. In Arabic languageinterropation sentences are made by using some interrogation propositions. Thesepropositions are two types. One of them is letter prepositions and the other one is nounprepositions. The letter ones: â€« . Ù‡ï» ,Ø£â€¬According to some experts ?â€« ? Ø§Ù…â€¬preposition is alsobelongs to letter prepositions. Those which are noun prepositions, are: â€«Ø£ï»³ï»¦ ,Ø£ï»³ïº Ù†,ï»£ïº˜ï»° ,ï»£ïº ,ï»£ï»¦â€¬, â€« . Ø£ÙŠ Ø¢ï»¢ , Ø¢ï»´ï»’ , Ø£ï»§ï»°â€¬All of these prepositions are used in Koran.Interrogation which means ?to want to smth to know? when used in the Koran, itis not true to use that word in real meaning. Because there is nothing God wants toknow. He knows everything. That?s why interrogation verses which are one sixth ofKoran when studied by commentators on the Koran-however they contain closemeanings-they interprets these interrogation verses more than thirteen meanings. Forexample; to blame, to commend, to prohibit, negative ness, metaphpr, interrogation etc.When the Holy Koran using interrogation style doesn?t ignore the relationbetwen question and answer which have to be. This study shows that the verses whichare supposed there is no appropriateness between question and answer, in fact there isan emphasis on a different delicacy.Key Words: The Koran, Style, Interrogation, Arabic language, Ebquence.
Style of interrogation in the Koran
Keywords: Din