PARÇACIK DARBESİ İLE TİTREŞİM SÖNÜMLEME ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA - Yiğid, Osman; Çakar, Orhan (My University, 2019)
Parçacık darbesi ile sönümleme, ana yapı üzerindeki boşluk veya boşluklara çok sayıda küçükboyutlu parçacıklar yerleştirilerek sistemdeki titreşim enerjisinin azaltıldığı pasif bir sönümlemeyöntemidir. Titreşimi azaltılacak sistem üzerinde oluşturulan hücreler içine yerleştirilen çok sayıdakiküçük taneli parçacıklar titreşim esnasında hareket ederler ve hücre içerisinde birbirlerine ve hücreduvarlarına çarparlar. Bu sayede ana sistemin titreşimini bir miktar sönümlerler. Bu çalışmada, yataydoğrultuda zeminden tahrikli tek serbestlik dereceli bir yapının titreşim seviyesinin düşürülmesindeparçacık darbesi ile sönümleyicinin performansı incelenmiştir. Ana yapı üzerine açılan hücreler içerisineçok sayıda küresel parçacıklar yerleştirilmiştir. Parçacıkların birbiri ve hücre duvarları ile olan dinamiketkileşimini modellemek için Ayrık Elemanlar Yöntemi kullanılmış ve parçacık sayısına bağlı olarak çoksayıda doğrusal olmayan denklem takımı elde edilmiştir. Bu denklemlerin sayısal olarak çözülmesiylesistemin zamana bağlı olarak titreşim genlikleri ve her parçacığın hücre içerisindeki hareketi eldeedilmiştir. Yapılan sayısal uygulamalarda parçacıkların ana sistemin titreşimlerini önemli ölçüdesönümlediği görülmüştür.
Keywords: Mühendislik; Makine; Robotik; Fizik; Akışkanlar ve Plazma; İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi