Testiküler torsiyonda iskemik hasarın önlenmesi NDE EGB-761 ginkgo biloba'nın (Platelet aktivatör faktör antagonisti) etkinliği - Orhan, İrfan; Onur, Rahmi; Hayit, Hüseyin; Ergin, Ertürk; Semerciöz, Atilla; Baydinç, Can (My University, 2000)
Pek çok organ sisteminin iskemik hasarında mediyatör rol oynayan Platelet Aktivatör Faktör (PAF) ün testis torsiyonu sonrası oluşacak iskemik hasarda da etkin olduğu bildirilmektedir. Bu çalışmada torsiyon sonucu, testiste gelişecek iskemik hasarın önlenmesinde bir PAF antagonist olan EGB-761 Ginkgo biloba'nın etkinliği araştırıldı. Çalışmada, her grupta 6 rat olmak üzere toplam 24 erişkin Sprague-Dawley ratı kullanıldı. Birinci gruptaki ratlara herhangi bir manipülasyon yapılmadı, ikinci gruba ise sham operasyonu uygulandı. Üçüncü gruptaki ratlara 720° sol testiküler torsiyon, son gruptaki ratlara ise EGB-761 Ginkgo biloba verildikten 20 dakika sonra torsiyon uygulandı. Grup 1 ve 2' de herhangi bir iskemik hasar saptanmazken, grup 3 ve 4'deki ratlarda hem makroskopik hem de histolojik olarak iskemik değişiklikler belirlendi. Ancak torsiyon öncesi EGB-761 uygulanan grupta iskemik hasarın, sadece torsiyon uygulanan gruptan daha az oranda olduğu saptandı. Testis torsiyonu sonrası oluşacak iskemik hasarın, bir PAF antagonisti olan EGB-761 ginkgo biloba ile anlamlı ölçüde azaltılabileceği belirlendi.
Keywords: Sıçan; Sprague-Dawley; Modeller; hayvan; İskemi; Trombosit aktive edici faktör; Testis hastalıkları; Spermatik kord torsiyonu; Ginkgo biloba; Plasebo