KÜKÜRT DİOKSİT (SO2) GAZININ BUĞDAY TOHUMLARINDAKİ İÇSEL HORMON SENTEZİ ÜZERİNE ETKİLERİ - KIRAN, YAŞAR (Fırat Üniveristesi, 1995)
Yüksek Lisans Tezi KÜKÜRT DİOKSİT (S02) GAZININ BU?DAY {TRITICUM AESTİYUM L.)TQH UÇLARINDAKİ İÇSEL HORMON SENTEZİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Yaşar KİRAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ânabiiim Daiı 1935, Sayfa: 19 Bu çalışmada, önemi hana kirbticiiarindöo bsi olan kükürt dioksit {£02}'sn buğday {Triticum asstivum L.) tohumisnndski içsel (end ojen) hormon sentezi ika rina olan etküsri araştınhı ıştır. DenayterâriEdö tk olarak, buğday tohumlarının çinianroe oıtamiarirca değişik konsantrasyonlarda S02 «a'ribrak, çim Sanmanın tamamen angsüandiği konsantrasyon (40 ppm} taspS edin istir. D aha sonra, bu tohumlardan kontroH&riyb mukayeseli olarak yapılan hormon ekstraks fonları sonucu; Gbberalii asö sentezinin arsgoiSandQi. O kain (IAA.) mnt£zmd& önem fi oranda azalış. Abssk m& (ASA) aenlösinda be artış okluğu tespft edin if tir. Yukands bsMfen olaylar üzerinde Kükürt dioksEÎ'm angeSeyiei etenin, bu faktörün ortamdan uzaklaşîınimas andan sonra bfe garu&nesL yani kalıcı n'?aik an afenasi, ?02% hormon sentez mekankmasına doğrudan ways dolaylı olarak müdahakt yoluyla eltisini gösterdiğini düşündürmektedir. Anahtar Kaîimalan Kükürt dsofesi, BM, Hormon. /

II SUMMARY Mastar Thesis EFFECT Of SQ2 Of* THE ENDOGENOUS HORMONE SYNTHESİS IN WHEAT (TRSTICUm AESJ1VÜM L.) SEEDS. Yaşar KIRAN Fırat Una varsity Graduate School Of Natural And Applied Sciences Department Of Biology 1SS5, Page:1S In the nassarch woifc. the affects of S02. an tnporiant air poöutant. on tha endoganous hormona synthase in mıhsat (Triücum asstiaum L) seeds. M irst, aarying cones niraiions of S03 *\ere appEad to Iha germination medium of trchast seeds, and tha concentration which mhh'iBÛ the germination completely i^ss determined ss bang 40 ppm. Lalar, homıone effraction in&a dona from tha seeds of which tha germination was complstery mhfciad by S02 treatment as companad to tha untraatsd seeds. The rssuis shored that an inhMon of GAg synihesk abng wan & decrease of ÎAA synthesis was caused by the treafen ant where as ABA synthesis was remarkably increased. The fsndin-g that tha inhibitory effects of 802 on the abous-mentioned phenomena was persistent euan aflar û was ramowad from tha germination medium mphj that SQ2 interferes directly or indirectly wöh hormone synthesis mechankm. KEYWORDS: S02. Plant. Hormone.
Effect of SO2 the endogenous hormone synthesis wheat seeds
Keywords: Biyoloji; Biology