Hazar Gölü' nden yakalan Capoeta capoeta umbla (Heckel, 1843)' da bazı ağır metal miktarlarının tespiti - Calta, Metin; Canpolat, Ozgür (My University, 2002)
Bu çalışmada Hazar Gölü (Elazığ) 'nden yakalanan 200 adet Capoeta capoeta umbla (Heckel, 1843)'nın kas, solungaç, deri, karaciğer, gonad ve böbreğinde ve balıkların yakalandığı bölgeden alınan su örneklerinde bazı ağır metallerin (Cu, Fe, Mn, Zn, Cd, Cr, Co ve Pb) birikim düzeyleri araştırılmıştır. Atomik Absorpsiyon Spektro fotometre ile yapılan analiz sonuçlarına göre Co, Cr, Cd ve Pb hem su örneklerinde hem de balığın incelenen doku ve organlarında tespit edilememiştir. Tespit edilebilen ağır metaller (Cu, Fe, Mn ve Zn) en yüksek karaciğerde, en düşük ise kas dokusunda bulunmuştur. Ayrıca Cu, Fe, Mn ve Zn konsantrasyonları farklı doku ve organlarda farklı bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar Tarım Bakanlığı'nca belirtilen ağır metaller için kabul edilebilir değerler ile karşılaştırılmış ve bu balığın besin olarak tüketildiğinde insan sağlığı açısından bir risk oluşturmadığı belirlenmiştir.
Keywords: Su kirliliği; kobalt; demir; çinko; magnezyum; ağır metaller; organlar; Elazığ; balık; Hazar Gölü; kurşun; bakır; göller; kadmiyum; Capoeta capoeta umbla; atomik soğurma spektrofotometrisi; dokular