GEOMETRİK BENZER VE BENZER OLMAYAN ÇENTİKLİ BETON KİRİŞLERİN KIRILMA MEKANİĞİ PRENSİPLERİYLE İNCELENMESİ - ADANIR, GİZEM (Fırat Üniveristesi, 2016)
Tüm malzemeler kusur ve çatlak içerir. Bu çatlaklar yük altında zamanla büyür ve gözle görülür duruma gelir. Çatlakların tespiti ve hasarın belirlenmesi, bu hasarın sebebini anlamak ve tekrarlanmasını engellemek adına önemlidir. Bunu yapabilmenin en iyi yolu Kırılma Mekaniği Prensiplerini kullanmaktır. Herhangi bir yapıyı Kırılma Mekaniğine göre analiz edebilmek için öncelikle kırılma parametrelerinin tespit edilmesi gerekir. Bu tez çalışmasında dört farklı beton karışımı oluşturulmuştur. Kesikli ve sürekli granülometriye sahip karışımlar kullanılarak çentikli beton kirişler üretilmiştir. Numunelerin kırılma yükleri belirlenerek bu değerler yardımıyla İki Parametreli Model (İPM) ve Sınır Etkisi Modeline göre analiz yapılmıştır. İki Parametreli Model ile yapılan analizde aynı boyutlu numunelere ait kırılma parametrelerinin, farklı boyuttaki numunelere göre daha küçük elde edildiği tespit edilmiştir. Sınır Etkisi Modeli ile yapılan analizlerde ise geometrik benzer numunelerin kırılma parametreleri ile geometrik benzer olmayan numunelerin kırılma parametrelerinin birbirine yakın olduğu görülmüştür. Anahtar kelimeler: Beton, Kırılma mekaniği, İki parametreli model, Sınır etkisi modeli.

All materials contain flaws and cracks. Over time, these cracks grow under load and become visible. Detection of cracks and damage is important in terms of understanding the reason of such damage and preventing recurrence. The best way to do this is to use the Principles of Fracture Mechanics. To analyze any structure according to the Fracture Mechanics, fracture parameters must be determined first. In this thesis, four different concrete mixtures were prepared. Using mixtures that have gap-graded and continuously graded, notched concrete beams were produced. Determining fracture loads of the samples, analyzes were made with the help of these values according to Two-Parameter Model (IPM) and Boundary Effect Model. In the analysis with the Two-Parameter Model, it was determined that fracture parameters of the samples in the same size are obtained smaller than the samples in different sizes. In the analysis with the Boundary Effect Model, it was observed that fracture parameters of geometrically similar samples and geometrically dissimilar samples are close to each other. Keywords: Concrete, Fracture mechanics, Two-parameter model, Boundary effect model.
Investigation of geometrical similar and dissimilar beams by fracture mechanics principles
Keywords: İnşaat Mühendisliği