SINIF ÖĞRETMENLERİNİN İLKOKUL BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN DİL BECERİLERİNE VE OKULÖNCESİ EĞİTİME İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ - ALP, DİYADDİN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu araştırmanın amacı, ilkokul birinci sınıf öğretmenliği yapan ya da daha önceden yapmış olan öğretmenlerin, öğrencilerin dil becerilerine ve okul öncesi eğitime ilişkin görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma, tarama modelinde olup, betimsel bir nitelik arz etmektedir. Araştırmada veriler, 44 maddeden oluşan anket formu hazırlanarak elde edilmiştir. Araştırmanın evrenini 2017–2018 eğitim-öğretim yılında Şırnak ilinin Cizre ilçesindeki ve Siirt il merkezindeki ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise Şırnak ilinin Cizre ilçesinde tesadüfî örnekleme yöntemi ile seçilen 117, Siirt il merkezinde yine tesadüfî örnekleme yöntemi ile seçilen 116 sınıf öğretmeni olmak üzere toplam 233 öğretmenden oluşmaktadır. Elde edilen veriler SPSS 20.0 istatistiksel paket programında analiz edilmiştir. Öncelikle her bir madde için frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Veriler; Sınıf öğretmenlerinin okul öncesi eğitime ilişkin genel görüşleri Sınıf öğretmenlerinin okul öncesi eğitiminin dil becerilerine katkısına ilişkin görüşleri Sınıf öğretmenlerinin okul öncesi eğitiminde ailenin rolüne ilişkin görüşleri Şeklinde üç boyuta ayrılarak analiz edilmiştir. Boyutlandırmayı araştırmacının kendisi yapmıştır. Bağımsız değişkenlerin öğretmenlerin görüşlerini etkileyip etkilemediğini belirlemek için iki değişkene sahip olan (görev yeri ve cinsiyet) değişkenler için t-testi ve ikiden fazla değişkene sahip olan değişkenler (kıdem, mezuniyet durumu, istihdam ve 1. sınıfları okutma sayısı) için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) hesaplanmıştır. Farklılaşmanın olduğu durumlar için post test olarak LSD testi kullanılmıştır. Ayrıca her grup için ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; araştırmaya katılan öğretmenlerin %59,2'si okul öncesi eğitimin zorunlu olması gerektiği, %50,2'si okul öncesi eğitimi almış olan öğrencilerin almayan öğrencilere göre kendilerini daha kolay ifade edebildiğini, %79,0'ı çocuğun sağlıklı gelişimi için aile eğitiminin çok önemli olduğunu düşündüğünü belirtmişlerdir. Öğretmenler; okul öncesi eğitimin, çocukların gelişim alanlarını destekleyen bir yapıya sahip olduğunu, okul öncesi eğitimin amaçları arasında yer alan "şartları elverişsiz çevrelerden ve ailelerden gelen çocuklar için ortak bir yetiştirme ortamı yaratmak" amacının gerçekleşiyor olduğunu ifade etmişlerdir. Ayrıca öğretmenler; birinci sınıf öğrencileri arasında okul öncesi eğitim alan öğrencilerin almayan öğrencilere göre dil becerileri konusunda daha başarılı olduklarını bildirmişleridir. Sınıf öğretmenleri görüşlerinde; ailelerin okul öncesi eğitim hakkında bilgi sahibi olmadıklarını, çocuğun sağlıklı gelişimi için aile eğitiminin çok önemli olduğunu ama okul öncesi eğitim kurumlarının aile eğitimine gereken önemi vermediğini belirtmişlerdir.

The aim of this research is to find out the thoughts of teachers, who are or were classroom teachers at a first grade of a primary school, on language skills and pre-school education of the students. The research shows a descriptive survey model qualification. In the research, the data has been obtained by preparing a survey containin 44 items. The universe of the research consists of classroom teachers who taught at the primary schools in Cizre County of Şırnak and Siirt city center during 2017-2018 academic year. The sample of the research consists of 233 classroom teachers in total, 117 of whom were chosen by random sampling in Cizre County, and 116 of whom were chosen, again, by random sampling in Siirt city center. For data analysis, the data obtained from the teachers' responses to the prepared survey was entered to SPSS 20.0 statistical program suite through 1-5 rating scale. First, frequency, percentages, mean and standard deviation were calculated for each item. The survey was analysed from three aspects as; 1- General thoughts of classroom teachers on pre-school education, 2- Thoughts of classroom teachers on contribution of pre-school education to language skills, 3- Thoughts of classroom teachers about the role of family on pre-school education. The researcher himself chose to analyse from three aspects. To find out if independent variables affect the teachers' thoughts or not, t-test was applied to the variables that have two variables (work place and sex), and one way analysis of variance (ANOVA) was calculated for variables that have more than two variables (seniority, graduation status, employment and the number of teaching first grades). When differences occurred, LSD test was used as post-test. Besides, for each group mean and standard deviation values were calculated. According to the results of the research, 59,2% of the teachers who took part in the research reported that the pre-school education should be compulsory, 50,2% stated that the students who have pre-school education can express themselves more easily than those who haven't, 79,0% stated that they think family education is very important for the child to develop healthily. The teachers stated that pre-school education has a structure that promotes children's development areas, and its aim of "creating a common education environment for those come from unfavourable environments and families" comes true. Additionally, the teachers stated that when compared with the ones who haven't, the students who had pre-school education are more successful in language skills. In their views, the classroom teachers stated that the families don't have information about pre-school education, family education is very important for the child's healthy development but pre-school education institutes don't pay enough attention to the family education.
Classroom teachers' thoughts on language skills and pre-school education of primary school first grade students
Keywords: Eğitim ve Öğretim