SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞININ KUŞAK FARKLILIKLARINA GÖRE İNCELENMESİ - VARLIK, FETANET IŞILAY (Fırat Üniveristesi, 2022)
İnternetin gelişmesi ile birlikte bilgi ve iletişim teknolojilerinde de değişimler yaşanmıştır. Bu değişimlerin en çok yaşandığı alanlardan biride sosyal medya kullanımlarıdır. İnternet kullanımı geleneksel medyanın yanında yeni medya olarak bilinen sosyal medyanın meydana gelmesini sağlamıştır. Özellikle bilgisayar ve telefon gibi akıllı cihazların hayatımızın çok önemli bir parçası olması ve bu cihazlara sağlanan hızlı mobil alt yapı sayesinde iletişimin sosyal medya ile yapılması kolaylaşmıştır. Küreselleşmenin artması ve teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte sosyal medya sadece teknoloji ile barışık genç kuşakları değil farklı yaş gruplarının da ilgi odağı haline gelmiştir. Baby Boomer, X,Y ve Z kuşaklarının internet sayesinde binlerce sosyal medya uygulamalarını kullanması, sosyal çevreyle daha hızlı iletişim kurmaları, kişilere avantaj ve kolaylık sağlamış, yaygın bir şekilde kullanımına sebebiyet vermiştir. Bu açıdan incelenen literatürde Baby Boomer X, Y ve Z kuşaklarının sosyal medya kullanımına ve düzeyine yönelik çeşitli çalışmalara rastlanmaktadır. Bu çalışmada, Elazığ ilinde ikametgah eden Baby Boomer, X, Y ve Z kuşaklarının sosyal medyaya ilişkin bağımlılıklarının incelenecek olması bu çalışmayı diğer benzer çalışmalardan farklı kılmaktadır. Ayrıca bu çalışma Baby Boomer, X,Y,Z kuşaklarının sosyal medya kullanım düzeyinden beklentilerinin ve bakış açılarının ölçülmesi açısından önem arz etmektedir. Her kuşak katılımcılarından 100 olmak üzere toplamda 400 kişi araştırmaya dâhil edilmiştir. Araştırmada verilerin toplanması anket çalışmasıyla gerçekleşmiştir. Verilerin analizinde Sosyal Bilimler İstatistik Programı (SPSS) kullanılmıştır Bunlara ek olarak yapılan çalışmada Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği ve Sosyal Medya Kullanım Amacı Ölçeği olarak 2 ölçek kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre katılımcıların sosyal medya kullanım nedenleriyle sosyal medya bağımlılığı arasında farklılık olduğu elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Medya Bağımlılığı, Kuşaklar, Kuşakların Sosyal Medya Bağımlılığı

With the development of the Internet, changes have also occurred in information and communication technologies. One of the areas where these changes are most experienced is the use of social media. The use of the Internet has led to the emergence of social media, known as new media, alongside traditional media. In particular, the fact that smart devices such as computers and phones are a very important part of our lives and thanks to the fast mobile infrastructure provided to these devices, communication with social media has become easier. With the increase in globalization and the rapid development of technology, social media has become the focus of attention not only for young generations who are at peace with technology, but also for different age groups. Thanks to the internet, Baby Boomer, X, Y and Z generations use thousands of social media applications, communicate faster with the social environment, provide advantages and convenience to people, and cause widespread use. In the literature examined in this respect, there are various studies on the use and level of social media of Baby Boomer X, Y and Z generations. In this study, the continuity-competence and attitudes of Baby Boomer, X, Y and Z generations residing in the province of Elazig will be examined, making this study different from other similar studies.In addition, this study is important in terms of measuring the expectations and perspectives of Baby Boomer, X, Y, Z generations from the level of social media use. A total of 400 people, 100 from each generation, were included in the study. The collection of data in the research was carried out through a survey study. Social Sciences Statistics Program (SPSS) was used in the analysis of the data. In addition to these, 2 scales were used as Social Media Addiction Scale and Social Media Use Purpose Scale in the study. According to the results of the research, it was found that there was a difference between the reasons of the participants' social media use and their social media addiction. Keywords: Social Media, Social Media Addiction, Generations, Social Media Addiction of Generations
Examining social media addiction according to generational differences
Keywords: Yönetim Bilişim Sistemleri