FARKLI BİTKİSEL EKSTRAKTLARININ TRİBOLİUM CONFUSUM (CALEOPTERA: TENEBRİONİDAE) ÜZERİNE ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ - KARAMAN, ERHAN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışma; 2019 yılında yürütülmüştür. Çalışmada; Grainpro AITC-Alpha, Grainpro AITC-EUC, Grainpro AITC-GAMMA ve Grainpro Gamma Eug formülasyonlarının Tribolium confusum (Coleoptera: Tenebrionidae) üzerindeki ölüm oranlarına etkileri incelenmiştir. Ergin bireylere karşı yapılan ilaç uygulamalarının uygulamanın yapıldığı ikinci günden sonra beslenme engelleyici etki yaptığı; ancak belirli sayıda bireyinin ise uygulamaya rağmen buğday daneleriyle beslenme olmadan yaşamaya devam ettiği gözlemlenmiştir. Bu formülasyonların; akut toksik etkisinden çok repellent etkisinin daha fazla öne çıktığı belirlenmiş, ileriki çalışmalarda bu doğrultuda çalışmaların detaylandırılmasının daha etkili sonuçlar elde etme anlamında kazanımlar sağlayacağı belirlenmiştir. Ergin bireylerin ölüm oranlarına bakıldığında; Grainpro AITC-Alpha'nın 1 µL dozunda 96 saat sonunda bireylerin %24'ünü öldürdüğü, Grainpro AITC-EUC'nin 1 µL dozunda 96 saat sonunda bireylerin %40'ını öldürdüğü, Grainpro AITC-GAMMA'nın 1 µL dozunda 96 saat sonunda bireylerin %26'sını öldürdüğü, Grainpro Gamma Eug'un 1 µL dozunda 96 saat sonunda bireylerin %40'ını öldürdüğü belirlenmiştir. Doz arttırımıyla Grainpro AITC-EUC 1,10 µL dozunun 8. Günde bireylerin % 50'sini öldürdüğü saptanmıştır. Bu çalışmanı sonuçları bu zararlıyla mücadelede bitkisel ekstraktlarla mücadele açısından önemlidir.

In this study was required in 2019. In thıs study; was determined to mortaity rate on Tribolium confusum (Coleoptera: Tenebrionidae) four botanical insecticides (Grainpro AITC-Alpha, Grainpro AITC-EUC, Grainpro AITC-GAMMA and Grainpro Gamma Eug). The applications to adult specimens which has repelency effect on this pest, after second day of application time, all of specimens didnt feding on grain. This formulations are done repellency effect more than acut toxicity. In following time. This ıssue was detailed studies. The mortality rates on this formulations: Grainpro AITC-Alpha (1 µL) killed to % 24 of individuals at 96 hours, Grainpro AITC-EUC (1 µL) killed to % 40 of individuals at 96 hours, Grainpro AITC-GAMMA (1 µL) killed to % 26 of individuals at 96 hours, Grainpro Gamma Eug (1 µL) killed to % 40 of individuals at 96 hours. The effect of Grainpro AITC-EUC 1,10 µL dose are killed to % 50 of this pest. This study results was important to botanical insecticide of this pest management.
Determination of the effects of different plant extracts on tribolium confusum (Coleoptera: Tenebrionidae)
Keywords: Biyomühendislik