BATMAN İLİNDEKİ YAPILARIN BETON KALİTESİ ZEMİN TAŞIMA GÜCÜ VE DEPREM YÖNETMELİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİ - ONAT, GÜNEŞ DEMİRAY (Fırat Üniveristesi, 2011)
Yapılar üzerinde yapılan çalışmalar göstermiştir ki, kullanılan beton genellikle kalitesizdir. Türkiye geneline hâkim olan bu sonuç, depremin vereceği zararın göstergesidir.Japonya ve ABD gibi gelişmiş ülkeler, yaşadıkları büyük şiddetteki depremler sonrasında büyük can ve mal kaybına uğramazken, ülkemizde yaşanan orta şiddetteki depremler büyük felaketlere yol açmaktadır. Olası yıkımların başlıca sebebi, yapıların ve bu yapılarda kullanılan yapı malzemelerinin seçiminde istenilen standartlara uyulmaması ve test çalışmalarında elde edilmiş olan düşük beton basınç dayanımları olacaktır.Sonuç olarak, asıl problem olası bir deprem değildir. Problem, 2.derece deprem bölgesinde bulunan Batman ilindeki yapıların çoğunluğunun kalitesiz betonla üretilmiş olması ve depreme karşı nasıl dayanıklılık göstereceğidir.Batman ilinde, olası bir depremin vereceği zararları en aza indirgemek için, test çalışmalarında tespit edilen düşük basınç dayanımlarına sahip betonların sebep olabileceği yıkılma riskini, alınacak önlemlerle en aza indirgemek ve inşa edilecek yapı alanlarının, zemin yönünden de incelenmesini sağlamak büyük önem taşımaktadır.Örnekleme usulü ile seçilen binaların yalnız beton kalitesi hakkında bir yargıya ulaşmayı amaçlayan bu çalışma, aşağıda belirtilen sınırlılıklar çerçevesinde yürütülmüştür.Çalışmada sadece seçilen binaların beton kalitesinin belirlenmesi amaçlanmış, donatı veetriye durumu göz ardı edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar, karotla numune alınıp basınç dayanımı testine tabi tutulmadan tamamıyla doğru kabul edilemez. Değişik kaynaklara göre %20 'ye varan sapmalar mümkündür. Bu sonuçlara dayanarak ``binalar depreme dayanıklıdır veya değildir''şeklinde kesin bir yargıya varılamaz. Bunun için hem donatıların, hem de zeminin incelenmesi şarttır. Son olarak zemin emniyet gerilmeleri de dikkatte alınarak örnekleme usulü ile çalışma alanı olan Batman ?dan seçilen binalara tahribatsız deney yöntemleri uygulanmış; schmidt değerleri ile bunları kullanan bir formül ve ortaya çıkan basınç dayanımları bir Tabloya aktarılıp, sonuçlar deprem yönetmeliği açısından değerlendirilmiştir.Anahtar kelimeler: Deprem, Schmidt, Beton Basınç Dayanımı

In Turkey, it is known that, concrete used in structures usually has poor quality. This result indicates the possible destruction of an earthquake, which is a country-wide problem. It is also known that, in developped countries such as USA and Japan, loss of life and property is minimum even after earthquakes with large magnitude, whereas medium scaled earthquakes are sufficient to cause catasrophies in Turkey. In other words, the problem is not the earthquake itself, but the quality of te concrete used in Batman, a second degree earthquake zone, and durability of the structures which are constructed with this concrete.In Batman, some precautions should be taken in order to minimize the loss of life and property after a possible earthquake. One of the precautions is to locate and identify structures with low preasure strength concrete and treat them accordingly. The other one is to enforce the ground survey for the new construction sites.In this study, some structures are randomly selected as samples and only their concrete qualities are analized. Limitations and concept of the study are given below.Firstly, properties and quality of the reinforcing steels and reinforcing bars are ignored while determining the quality of concrete. Secondly, concrete preasure strength can not be measured accurately without stump test and up to 20% variations are possible according to literature.In other words, it is not possible to predict the durability of the structure without reinforcing steel analysis and grove survey. Finally sampled structures are analized with non-destructive method and bearing capacity of the soil is also considered. These results and Schmidt values are unified with an appropriate formula and compressive strength transferred to a table. Results are compared with earthquake regulations.Key Words: Earthquake, Concrete, compressive strength
Keywords: Eğitim ve Öğretim