Malatya ve Yöresinde Sığır Ayak Hastalıklarının Prevalansı - Kayapınar, Sema Dilan; Han, Mehmet Cengız (My University, 2021)
Bu çalışmada Malatya ili ve ilçelerinde ki sığırlarda ayak hastalıkları prevalansının araştırılmasıamaçlandı. Toplam 7040 baş sığır materyal olarak kullanıldı. Yapılan muayeneler ve sürü gözlemformu ile elde edilen verilerle ayak hastalıkları ve tırnak deformasyonları sayı, oran, ırk, yaş vecinsiyete göre dağılımları belirlendi. Hayvanlarda yapılan tırnak muayenesi ve hayvan sahiplerineyapılan sürü gözlem formu sonucunda 7040 hayvandan 647'sinde tırnak problemi olduğusaptandı. Ayak hastalıklarının ırklara göre dağılımına bakıldığında %16.52 ile en çok simental ırkısığırlarda, en az olarak da %2.61 ile montofon sığırlarında görüldüğü saptandı. Ayak hastalıklarıbulunan hayvanların %15.46’sının erkek, %84.54’ünün ise dişi olduğu görüldü. En fazla görülentırnak deformasyonları makas tırnak, sivri tırnak ve burulmuş tırnak olarak belirlendi. Çalışmasonunda tespit edilen ayak hastalıklarından en fazla %19.04 ile interdigital dermatitis, %1.15 ile deyan duvar ulkusu az görülen hastalık olarak saptandı. Sonuç olarak Malatya yöresinde sığırlar datırnak hastalıklarının prevalansının %9.19 olduğu tespit edildi.
Keywords: Biyoloji; Genel ve Dahili Tıp; Veterinerlik