Giardia intestinalis ve geliúme gerili÷i tanısı alan çocuklarda hemogram sonuçlarının de÷erlendirilmesi - Koloren, Zeynep; Karcı, Erdal; Çolak, Cemil; Karadan, Mesut; Yüce, Pınar Fırat (My University, 2011)
Bağırsak parazitleri kusma, ishal, iştahdeğişiklikleri gibi gastrointestinal sistemrahatsızlıklarına neden olabileceği gibimalnütrisyona neden olarak çocuğun bedensel vezihinsel gelişiminde yetersizliklere de yolaçabilirler. Çalışmada da boy ve kilo konusundayaşıtlarına göre geri kalmış olan ve G. intestinalis pozitifliği çıkan çocuklarda parazit ile hemogramdeğerleri arasında anlamlı bir farklılığın olupolmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırmada parazit pozitif olan 66 çocuk deneygrubunu oluşturmuştur. Gelişme geriliği tanısı almamış ve herhangi bir parazite rastlanılmayan 57çocuk ise kontrol grubunu oluşturmuştur.Çocukların hemogram değerleri ölçülmüştür. Hastagrubunun yaş ortalaması 9.08±4.30 ve kontrolgrubunun yaş ortalaması 8.81±3.75dir. Parazitgörülen çocuklardaki hemogram değerleri ilekontrol grubundaki çocukların hemogram değerleriarasındaki karşılaştırmada; WBC, HCT, MCV,PLT, LY, NE, EO ve BA değişkenleri için anlamlı farklılıklar bulunmamıştır. Ancak HGB ve MOdeğişkenleri için gruplar arasında anlamlı bir farksaptanmıştır. Çocukların gerekli tedavileriyapıldıktan sonra tekrar kontrol edilmiştir. ÇalışmadaGiardia intestinalisin çocuğun gelişiminiolumsuz etkilemesine karsın hemogramdeğerlerinde belirgin bir farklılık gözlenmediğitespit edilmiştir. Bu duruma göre çocuklardameydana gelen sindirim sistemi ve gelişmebozukluğu ile ilgili şikayetler tespit edildiğinde kanparametrelerine ek olarak parazit bakısının daistenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Parazitoloji