The relationship of fuhrman nuclear grade, tumor stage and Sarcomatoid differentiation with survival in renal cell carcinomas - Taştekin, Ebru; Puyan, Fulya Öz; Kaplan, Mustafa; Tokuç, Burcu; Yürüt, Vuslat Çaloğlu; Özyılmaz, Filiz; Kutlı, A. Kemal (My University, 2012)
Amaç: Renal hücreli karsinom, böbrek tubul epitelinden kaynaklanan malign bir tümördür. Çalışmamızda bu tümörlerin histolojik özellikleri, boyutu, evrelendirme, nükleer derecelendirme ve sarkomatoid diferansiyasyon parametreleri ile sağkalım arasındaki ilişki araştırıldı.Hastalar ve Yöntemler: 2000-2008 yılları arasında renal hücreli karsinom tanısı almış 78 nefrektomi olgusu 2004 Dünya Sağlık Örgütü sınıflamasına göre yeniden değerlendirildi. Beş histolojik alt tipte sınıflandırılan olguların Fuhrman Nükleer Dereceleri, evreleri, sarkomatoid diferansiyasyon varlığı ve sağkalım oranları kaydedildi. Tüm parametrelerin birbirleriyle ilişkileri istatistiksel yöntemlerle değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda yüksek nükleer derece, ileri evre ve sarkomatoid diferansiyasyon gösteren olgularda sağkalım süreleri kısaydı (p<0,05). Sonuç olarak, renal hücreli karsinomlarda prognostik değeri olan histopatolojik parametreler ile sağkalım arasında literatürle uyumlu olarak anlamlı ilişki saptandı. Sonuç: Renal Hücreli Karsinomların değerlendirilmesinde kullanılan Fuhrman nükleer dereceleme, evre ve sarkomatoid diferansiyasyon sağkalım ile ilişkili önemli parametrelerdir. Fuhrman nükleer derecelemenin mutlaka doğru yapılması ve tumor içinde izlenen en yüksek derecenin raporlanması uygundur. Literatürde çok sayıda çalışma yapılmamış olmakla birlikte tümörde sarkomatoid diferansiyasyon varlığı sağkalım oranlarını anlamlı ölçüde azaltmaktadır. Sarcomatoid diferansiasyonu da içeren histopatolojic parametrelerin doğru değerlendirilmesi ve patoloji raporunda bildirilmesi çok önemlidir.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Patoloji; Onkoloji